A avut loc sâmbătă, 3 septembrie, la Teatrul de Stat Constanța, conferința de presă care deschide seria de evenimente din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța. Evenimentul sprijinit de Primăria Municipiului Constanța, organizată de Asociația Culturală Mișcarea Teatrală Pentru Educația Tineretului, are loc în perioada 3-10 septembrie, pe scena Teatrului de Stat. Juriul format din personalități marcante ale scenei locale și naționale vor avea de ales dintre niște piese cunoscute pentru publicul pasionat de undergroundul teatral. Lucian Iancu, Adriana Trandafir sau Daniel Coja sunt printre numele celor care vor avea de luat la Gala de pe 10 o decizie grea. Conferința de presă care a fost imediat urmată de o dezbatere pe tema „Teatrul prezentului, între necesitate și lux! Mai avem nevoie de teatru?”, a prezentat cu cărțile pe masă situația universului teatral din România.
„Actorii se învârt în jurul teatrului precum o pisică pe lângă pescărie ca să prindă hrană”
Lucian Iancu, Președintele Asociației Culturale Mișcarea Teatrală Pentru Educația Tineretului, fostul director al Teatrului de Stat, un actor desăvârșit care a cumulat decenii pe scena autohtonă, este unul din organizatori, dar și membru al juriului. El a deschis dezbaterea cu precizarea că teatrul independent este precum o formă de manifestație de organizare liberă pe care le impune o autoritate finanțatoare, care depinde foarte mult de colaborări și repertoriu. A precizat că influența politică din trecut nu mai are o așa mare amprentă în arta teatrală, precum exista înainte de Revoluție. „Actorii se învârt în jurul teatrului precum o pisică pe lângă pescărie ca să prindă hrană”, a precizat actorul. Face referire la faptul că mulți dintre actorii care joacă prin teatrele independente, chiar dacă au un nume mare, cum ar fi Marius Manole, chiar și Horațiu Mălăele, ei trebuie să „alerge” ca să prindă un rol. O colaborare nu le asigură continuitatea. Iar un actor bun nu trebuie să fie doar un actor bun, ci să fie plin de pasiune si dorință, în orice condiție. Lucian Iancu a mai prezentat cu simpatie ce se întâmplă în ultima perioada la Constanța, în mod special cu acțiunile care îmbracă din nou orașul într-o dimensiune culturală fascinantă. Orașul nu este doar o destinație de vacanță pentru bucureșteanul plictisit, ci un mod de a scoate tânărul din casă pentru a gusta puțină artă.
„Și eu sunt melc”
Adriana Trandafir, decan al Universității Ovidius, actriță de renume, își anunță retragerea din teatrul de stat, ieșind la pensie pe data de 26 septembrie. Însă, a spus că se simte precum o studentă, o olimpică pe scena teatrului independent, având deja 18 producții independente, iar în prezent joacă în 8 spectacole independente. Actrița a pus accentul pe sigla evenimentului, reprezentată printr-o cochilie de melc, specială, de culoare albastră. Ea a comparat această cochilie cu teatrul independent, precizând că numai melcul știe greutatea propriei case, însă merge înspre ceea ce și-a proprus de fiecare dată, conștient de ce are în spate. „Șieu sunt melc”, a strigat artista.
„Întoarcem spatele la sistem și privim marea”
Discuția a continuat cu o dezbatere cu restul membriilor prezenți, George Remeș, Voicu Rădescu, Daniel Coja, dar și alți simpatizanți ai teatrului autohton. S-a discutat de dorința de subvenționare a teatrului independent, cu precizarea că nu teatrele își doresc bani de la stat, ci ca tinerii actori, proaspăt absolvenți ai studiilor actoricești, dacă își găsesc de muncă în primii 5 ani de la absolvire, statul să le ofere o subvenție lunară pentru a se întreține. De asemenea, nu exclud nici înapoierea a câte 1 RON din fiecare bilet vândut, care să intre într-un fond special care să ajute instituțiile să plătească drepturile de autor sau drepturile de muzică. Dacă nu se întâmplă asta, rămâne în picioare concluzia dată de către Daniel Coja: „Întoarcem spatele la sistem și privim marea. De asta sunt constănțenii mai independenți decât ceilalți”. Publicul este așteptat cu drag la spectacolele și dezbaterile pe care le găsiți pe site-ul evenimentului www.fitic.ro sau pe pagina de facebook www.facebook.com/FITIC .
Sursa: replicaonline.ro