Afiș COPII RAI

COPII RAI

Distributie: Ana Maria Irimia, Raluca Jugănaru, Alin Potop
Regia: Geanina Hergheligiu
Productie: Teatrul Arte dell’ Anima

Teatrul Arte dell’ Anima își propune să participe la Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța, ediția I, cu piesa de teatru „Copii răi”, de Mihaela Michailov, în regia Geaninei Herghelegiu.

„Copii răi”, producție a Tearului Arte dell’ Anima, este un spectacol acut, necesar, care induce publicului teme clare de reflecție și acțiune. A fost selecționat la Sibiu Fringe Festival 2016, și inclus în programul spectacolelor care au făcut parte din proiectul national Școala Altfel, cu mai multe reprezentații pe scena proprie a Teatrului Arte dell’Anima.
„Copii răi”, o piesă inspirată dintr-un caz real, este un spectacol-manifest al generaţiei „copy-paste”, al generaţiei „la un click distanță” împotriva sistemului educaţional din şcoli, dar şi de acasă, un spectacol acut, necesar, care induce publicului teme clare de reflecție și acțiune.
Relația abuzivă profesor-elev, perpetuarea modelului „pedepsei” ca metodă de educație, problema părinților neatenți, problema bullying-ului, a asocierii procesului educațional cu suferința, a conceptelor predate, dar neaplicate, problema copilului de nivel slab care ajunge să fie anihilat de un sistem în care doar „eroii”contează, sunt teme prezente în spectacol.
Textul are la bază povestea reală a unei eleve de 11 ani, ţinută în clasă cu mâinile legate la spate, ca pedeapsă, de către profesoara de istorie, fiind umilită și agresată apoi de către colegii de clasă.
Personajul (Fetița) are 11 ani, aflându-se în perioada delicată a preadolescenţei care se manifestă plenar; lumea se dilată şi nevoile de identitate şi respect sunt uriaşe. La această vârstă, copiii sunt pe tărâmul fragil dintre copilărie şi adolescenţă; corpul lor pare dezvoltat şi matur, dar sufletul le este mai degrabă crud.
Dramaturgul a scris piesa pentru o singură actriţă care interpretează toate rolurile, punerea in scena in acest mod fiind deja o reuşită. În regia Geaninei Herghelegiu, distribuţia este formată din trei actori, care vor interpreta mai multe roluri. Perspectiva prezentării este prietenia celor 3 personaje (printre care şi Fetița), acum ușor mai mari, care comunică direct, implicat, încercând să empatizeze şi să prezinte punctul de vedere al fiecărui personaj, să povestească ce s-a întâmplat, alternând planul prezentului cu cel al trecutului, într-o variere de perspectivă.
Cheia spectacolului: realism, minimalism, jucat simplu şi natural, fără artificii inutile. Planurile, secvențele de timp sunt diferențiate spațial (scenografic) prin lumini și prin inserții muzicale. Ritmul intern al spectacolului va fi unul de protest, iar actorii se vor raporta mereu (ca ritm interior) la „The Wall” – Pink Floyd.