PROGRAM FITIC 2022

ora 20.00 – Scenă University Contest

Puzzle – Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu

Un spectacol în care publicul poate decide cum evoluează povestea. O producție despre relații interumane și reguli impuse de societate. Trei povești în care fiecare își are propriul adevăr.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis
Kiritza sau Jocul de-a…

Regie: Gigi Căciuleanu

Scenariu: Gigi Căciuleanu
Coregrafie: Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu-Vladu
Decor: Florilena Popescu Fărcăşanu
Costume: Liliana Cenean
Muzica: Paul Ilea
Lumini: Cristian Șimon

Regia tehnică: Adrian Ionescu, Silviu Negulete

Spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI

Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri“, acum la 200 de ani de la nașterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa cucoană Chirița, personajul care i-a încununat cariera îndelungată de dramaturg? Maestrul Gigi Căciuleanu revine cu o provocare în ritmuri dans-teatrale: „Kiritza sau Jocul de-a…“
Jocul de-a… Amorul?… Diva?… Cuceritul?… Cântatul? Imaginație ‒ musai să fie! ‒ ca să intrați în jocul propus de regizorul-coregraf, să savurați textele lui Alecsandri traduse în vorbă mișcată și vorbă cântată, să descâlciți ițele întortocheate ale intrigilor Kiritzoaiei, ajunsă fermecătoare divă de operă.

 

ora 22.30 – Scenă Parcul Arheologic

TRUPA AICI-
Dawn way – Trupa AICI
De: Oleg Bogaev

Regia artistică: Tiberiu Roșu
Coregrafia: Ravdan Geta-Violeta Răvdan
Scenografia: Maria Țăpușă

 

S-a întâmplat, deseori, să ni se ceară ajutor în anumite momente critice din viață și să răspundem cu indiferență sau chiar noi să fim cei care cerem ajutor și să fim lăsați în voia sorții? Ce ne facem atunci când chiar un înger ne cere ajutorul și are nevoie de grija noastră după ce noi înșine l-am rănit?

Dawn way este o parabolă și oferă prilej la meditație pentru fiecare dintre noi. E un spectacol care, tragi-comic, pune întrebări despre cât de (ne)umani suntem, despre cât de prinși trăim între compasiune și indiferență, despre câtă lumină și cât întuneric este în noi… E despre un pact între Diavol si Dumnezeu.

 

 

ora 20.00 – Scenă Parcul Arheologic

Valsul hazardului – Teatrul CoquetteI

După: Victor Haim
Distribuția: Fata – Ruxandra Balasu, Îngerul: Mihai Capatina
Regia: Ingrid Bonta
Scenografie: Daniel Divrician

Cecile face un accident cu mașina dupa ce a încercat să-și omoare iubitul. După aceasta întâmplare extremă, se naște o relație ciudată cu un personaj și mai ciudat. Devin, pe rând, prieteni, dușmani, iubiți, confidenți de încredere, sprijin și demoni unul pentru celălalt. Dar, ca în orice poveste bună, lucrurile nu sunt ceea ce par, iar adevăratul scop al întâlnirii dintre cei doi rămâne de descoperit.

Spectacolul încearcă să-i reamintească spectatorului de existență continuă a comicului în orice situație tragică, să il provoace să reflecteze și asupra dualității deciziilor sale.

ora 18.30 – Scenă Parcul Arheologic

Biloxi Blues – Trupa CHAPLIN

De: Neil Simon
Regia:Alexandru Matei

Biloxi Blues este unul dintre cele mai răsunătoare succese de public de pe Broadway, iar autorul său, Neil Simon, cel mai jucat şi mai premiat dramaturg american contemporan. Un text comic şi amar în acelaşi timp, o poveste despre maturizare, armată, dragoste, sexualitate, despre viaţă, cu constrângerile şi prejudecăţile ei. Un spectacol proaspăt şi captivant, jucat la intensitatea vârstei tinerelor personaje.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

Mălăele Special

De: Neil Simon
Regia:Alexandru Matei
Actorul Bogdan Mălăele, față în față cu tatăl său, Horațiu, într-o seară cu multe glume, monologuri, poezie și muzică.
Un duel al eleganței, inteligenței și umorului, care va provoca hohote de râs, dar și momente de reflecție.
Spectacolul beneficiază de participarea cântărețului basarabean Radu Captari.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Fetița soldat – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași
Spectacolul pune sub lupă valul fragil care desparte tărâmurile pe care ființa umană le străbate de-a lungul vieții: copilăria (perioada în care orice emoție și traumă devine o cărămidă în dezvoltarea omului matur de mai încolo), maturitatea (fetița de pe vremuri ajunge să-și îndeplinească visul) și bătrânețea (momentul concluziilor și, mai ales, al dăruirii către ceilalți, căci bunica ajunsă la capătul liniei devine modelul și îngerul păzitor al fetiței aflate la început de drum). Astfel, putem vorbi despre un ciclu al vieții, despre cum moștenirea cea mai valoroasă poate fi doar spirituală, bătrânii având “super-puterea” de a planta propriile semințe în ceilalți. Fiecare persoană care și-a pus vreodată întrebarea „Ce? și Cine stă, de fapt, în spatele acțiunilor mele?” este nevoită să-l vadă.  

 

 

ora 20.30 – Scenă Parcul Arheologic

Șase lecții de dans în șase săptămâni – Teatrul de Artă București

De Richard Alfieri
Traducere, regie și costumele: Lavinia Jemna Oltenau
Scenografia: Romulus Boicu
Coregrafia: Mihai Petre
Distribuție: Victoria Cociaș, George Constantinescu
Muzica: selecție realizată de Lavinia Jemna Oltenau
Spectacol realizat cu sprijinul Academiei de Dans Mihai Petre
Lily Harrison, văduva unui preot baptist, își angajează un profesor de dans la domiciliu, pe italianul Michael Minetti. Și povestea începe. Între Lily şi Michael sar scântei de la prima întâlnire. Se mint și se ironizează reciproc dar, de-a lungul celor şase săptămâni, în timpul lecțiilor de dans, amândoi, cu mult umor, temperament şi sensibilitate, ajung să se cunoască, să se respecte şi să-şi îmbogăţească viaţa cu o mare şi frumoasă prietenie.  

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Avioane de hârtie – Trupa Atelierul de teatru Botoșani
De: Ekise Wilk
Regia:Lenuis MoraruO școala, un teren de baschet și măști ale fericirii care ascund decolări de hârtie. Privit de sus, orașul e minuscul, iar oamenii nu se văd deloc, ca și cum n-ar fi. Ai crescut destul de mult ca să te trezești brusc cu ceea ce îți doreai din toată inima doar ca să clipești după ce îți dispare totul. Decolezi de fiecare dată cu un avion de hârtie și aterizezi în sufletul tău, același loc sumbru în care nu primești pe nimeni. Nu ai timp de măsurat norocul pe care, oricum, ți-l face altcineva, așa că pui pe masă tot ce ai și nu te mai uiți înapoi decât cu coada ochiului. Hipnotizat ca la păcănele, speri că următorul joc e cel câștigător, dar poate fi și cel final.

 

ora 19.00 – Scenă University Contest

Hamlet – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași
„Un om poate pescui cu un vierme care a mâncat dintr-un rege și poate mânca apoi din peștele care s-a hrănit cu acel vierme.”

Hamlet, o lume care îmbrățișează fragilitatea firii omenești și transparența acesteia într-un Elsinore ce pare că se mărește de la zi la zi. Cât de mare este un om într-o lume mică? Viață. Taină. Hamlet. Putem spune „vorbe, vorbe, vorbe..”

 

ora 20.30 – Scenă University Contest

Stele în lumina dimineții – Universitatea din Piteşti
Spectacolul prezintă emoții puternice, de la agonie la extaz, de la povești de viață tragice, în care tinerele sunt abandonate de familie, abuzate, lovite, se mai confruntă și cu iubirea imposibilă, cu trădarea, moartea, până la dispute social-politice care impun modele comportamentale, etichete sociale, în spatele cărora se află ipocrizia purtării naționale.

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

PAM PAM – Teatrul de Artă București
Regie: Bogdan Hușanu
One-man-show după pamfletele lui Constantin Tănase
Distribuție: George Constantinescu
Teatru vechi pentru timpuri noi. O comedie scrisă acum 80 de ani, despre România de-atunci şi de-acum. Surprinzător, aceeaşi. Spectacolul este un veritabil stand-up comedy despre societatea de astăzi.  

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Semne de bună purtare – Trupa ACTING UP București
De: Rajiv Joseph
Coordonatori: George Lepadatu,Diana Manaila

Doug și Kayleen se cunosc pentru prima dată la vârsta de 8 ani. Timp de treizeci de ani vor încerca să rămână împreună, vor încerca să se iubească, dar își vor face mereu rău unul altuia. Relația dintre ei devine „câmpul de joacă“ de unde amândoi vor ieși răniți.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Romeo şi Julieta – Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti
O poveste în care dragostea inconștientă dezlănțuie violența, iar intențiile bune pricinuiesc consecințe tragice. O poveste veche și totuși nouă, în această punere de scenă “fresh”.

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

Ludwig Van Bethy – Breasla Actorilor 
Regie și adaptare: Andrei Adam
Distribuție: Teodora Colț, Robert Poiană, Massimiliano Nugnes
Unde începe şi unde se termină familia? Unde începe şi unde se termină dorinţa de a avea un copil? Cât înseamnă dorinţa şi cât înseamnă ego? Întrebările acestea dau naştere unei poveşti care, la rândul ei, dă naştere unor alte întrebări. Spectacolul LUDWIG VAN BETHY înseamnă alăturarea unor principii psihologice în sfera unor oameni cu anumite trăiri, traume şi bagaje, fiecare cu imaginea sa distinctă despre copilărie şi familie. Lumea, după cum ştim cu toţii este o perspectivă a adultului, însă spectacolul apasă şi pe perspectiva copilului. Avem copii pentru că ne dorim să construim alături de ei sau ei sunt produsul unei construcţii individuale? Alte întrebări asupra cărora se apleacă povestea unei piese care nu şi-a propus doar urmărirea unui fir epic a personajelor!

ora 17.00 – Scenă Parcul Arheologic

Puterea dragostei – Trupa ȘTEFAN IORDACHE
De Ioan Băieșu
Coordonator: Ramona Iacov

Cum reacționează o mamă, când fata ei vine acasă și o anunță că se mărită cu un necunoscut? „Puterea Dragostei“ este un foarte bun eseu comic, pe o tematică periculoasă, o capcană a tinereții, în care se pot regăsi foarte multe tinere, în speranța găsirii unui Făt-Frumos, în cazul nostru un tânăr cu un comportament bizar.

 

 

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Deșteptarea primăverii – Trupa TRANSPARENCY Bacău

De: Frank Wedekind
Regia:Tinu Ingrid
„Desteptarea primăverii“ există în lumea dramaturgică ca un joc absurd al copilăriei, în care adolescenții, copii la începutul pubertății, perioada cea mai tumultoasă a vieții, sunt fortați de conjunctură și de lipsa unei busole morale stabilite de părinți, să cedeze impulsurilor celor mai primordiale, să comită fapte din cele mai neimaginabile și, în cele din urmă, să fie aruncați înapoi în lumea copilăriei lor, nevoiți să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Tragedia vârstei poate fi corect exprimată doar prin misticitatea textului, care atinge note emoționale ce nu pot fi relatate printr-un simplu realism al copilăriei.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest  

Tot ce se dă – Universitatea de Vest Timişoara

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

Durata medie de viață a mașinilor de spălat – Teatrul de Buzunar
Producător: Isabela Oancea
Regie: George Constantinescu
Distribuție: Isabela Oancea, Valentin Terente, Bianca Totolici/Elena Ariadna Șeulean
Adaptare: text de Elise Wilk

Durata medie de viață a mașinilor de spălat este comedia amară a apartamentului-familie post comunist în care mașina de spălat este primul pas spre universul imaculat sperat. Defectarea mașinii de spălat are să aducă rufele murdare, din nou, la spălatul lor la mână, în familie. Este o poveste tragic-comica a dorințelor care, în sfârșit, se îndeplinesc sau nu, sau parțial, dar de fiecare data destinul pare să râdă de doritori.

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Zbor – Trupa AMPRENTE Brașov

De: Ken Kesey
Regia: Anca Maria Băcanu

Monotonia dintr-un spital de psihiatrie pentru tineri este întreruptă de un nou pacient. Acesta înfruntă autoritatea și reușește să câștige simpatia celorlalți pacienți, demonstrând că nebunia e cea mai sinceră înfățișare a realității. Societatea și sistemul îngroapă, nu vindecă.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Sex, drugs, rock&roll – Universitatea “Hyperion” Bucureşti
O poveste neromanțată a unui rocker între două vârste, care ajunge din director de casă de discuri un om al străzii. Un spectacol despre glorie și decădere, în care râzi și plângi în același timp.

 

 

ora 21.00 – Scenă Parcul Arheologic

Eine Kleine Nachtmusik – Unteatru
Un spectacol de Gigi Căciuleanu
Muzica: W.A. Mozart
Texte: Gigi Căciuleanu
şi un fragment de scenariu original de Comedia Dell’Arte, aparţinând lui W.A. Mozart
Scenografia: Vladimir Turturica
Light Design: Dragoș Mărgineanu
Cu: Lari Giorgescu
O coproducţie: Unteatru, Artproduction Foundation & GIGI CĂCIULEANU Romania Dance Company
„…Mozart pe drum de seară…
EINE KLEINE NACHTMUSIK este o metaforă a «singurătăţii creatorului de cursă lungă».
Cea a unui solitar Om-Artist, Artist=Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist…
Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând…
Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei Eine kleine Nachtmusik nu e (numai) Mozart, Amadeus sau Wolfgang…
E o metaforă“ – Gigi Căciuleanu

 

 

ora 23.30 – Scenă Parcul Arheologic

El Muro – Trupa VICTORY OF ART București
De: Paul Cimpoieru
Regia:Paul Cimpoieru
Coordonator: Julieta Georoiu

Ziduri, bariere, piedici dintre noi, dintre oameni, dintre semeni, dintre generații, dintre popoare. Un spectacol de teatru-dans creat cu o generație fresh, ca un strigăt către sufletul lumii. Un spectacol actual, și totodată, atemporal, cu o forță asemănătoare tăcerii care sparge pereții și dărâmă zidurile!

ora 22.30 – Scenă Workshopuri – Parcul Arheologic

Rosmersholm – Performance Delivery Teatrul Independenților Profesioniști & Let It Go Acting Studio

După: Henrik Ibsen
Cu: Carmen Ionescu, Raul Păcurar, Tamara Roman, Iulia Dinu, Dorin Enache, Paula Trifu, Georgiana Cotoi, Șerban Ghilvaci, Jawad Mohammad, Cristina Casian, Sergiu Smerea, Dan Boldea, Iana Oprișa, Dani Ionescu, Alexandru Nagy

La Rosmersholm, nu trebuie să te mai temi de moarte. Ci, mai degrabă, de cădere.
Tu? Ai curajul să sari?

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Harap Alb, poveste de cartier – Trupa AICI
Scenariu și dramatizare: Sabina Bălan, după basmul lui Ion Creangă
Regia artistică: Tiberiu Roșu
Coregrafia: Geta Răvdan Huncanu
Alex, numit și Prințul, se confruntă cu probleme reale specifice oricărui adolescent în această etapă a vieții lui. Cea mai importantă sarcină este căutarea propriei identități, o călătorie aventuroasă în care este însoțit de prietenii lui de cartier, care sunt în stare să se sacrifice oricând pentru prietenul lor. Este acel moment din viața oricărui tânăr care este nehotărât, nesigur pentru alegerile pe care trebuie să le facă în viață. Chiar dacă este pus de familie să moștenească firma unchiului său, acesta, într-un final, va alege cu inima, considerând că este drept să facă în viață ceea ce îi place, el fiind, de altfel, un artist prin firea lui.
Spectacolul este un pamflet la adresa basmului clasic „Harap alb“ al lui Ion Creangă, o satiră plină de umor, de energie, dezvoltându-se ca un spectacol de grup ce se sprijină pe foarte multă muzică și mișcare.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Cabaretul cuvintelor – Universitatea de Arte din Târgu Mureş
Un spectacol care spune câte ceva despre ce se poate întâmpla în mintea și în sufletul nostru atunci când ne lăsăm “trăiți” de cuvinte. Un spectacol în care emoția și râsul alternează elegant.  

 

 

21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

Cânticele vesele
După: Vasile Alecsandri
Cu: Maia Morgenstern & Marius Bodochi
Umor, inteligenţă, sugestii fine şi mult amuzament: Maia Morgenstern şi Marius Bodochi într-un regal actoricesc de mare clasă.Vasile Alecsandri, un spirit boem şi elegant, una dintre cele mai pregnante personalităţi româneşti este celebrat de cei doi imenşi actori într-o interpretare personală a celebrelor „cânticele vesele”.

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

CTRL+Z – Teatrul Apropo
Regie: Ana Maria Țîrlea
Distribuție: El – Dan Boldea, Ea – Alexandra Bob,
Scenografie: Ana-Maria Obogeanu
CTRL+Z nu este un răspuns. Nu este o concluzie și nicio lecție de viață. Este o mare întrebare cu privire la omul zilelor noastre. Ne naștem din dorința părinților noștri, creștem sub îndrumarea lor atentă, suntem pe rând copii, elevi, studenți, angajați, prietenii cuiva și dușmanii altcuiva. Însă, ce se întâmplă când cele mai strânse legături se rup? 

ora 18.00 – Scenă Parcul Arheologic

Fata din curcubeu – Cezara Cristache
De: Lia Bugnar
Regia: Tiberiu Roșu
„Un pumn în stomac care doare cu duioșie“, Fata din curcubeu este un one-woman-show în care o femeie a străzii își spune povestea de viață celor care au inimă să o asculte. O poveste uluitoare și plină de un umor involuntar, dobândit în timp ce practica cea mai veche meserie din lume în Cinematograful Curcubeu. Din când în când își găsește alinare prin cântece menite să o reapropie de familia ei. Sinceritatea și frumusețea poveștilor, împletirea între atitudinea ei comică și tragedia unei vieți care atârnă de un fir de ață și simplitatea cu care își acceptă condiția de ființă efemeră constituie un carusel emoțional din care nu mai există scăpare.

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Clona – Trupa 4Teen București
Regia: Liviu Chițu

Un spectacol stil Commedia dell’arte

 

19.30 – Scenă University Contest

Ceva rock şi nişte fete – Universitatea “Ovidius” din Constanţa
O comedie amară despre destinele a cinci femei de vârste și din locuri diferite, legate de un bărbat, un fost macho, aflat în curs de reabilitare, care le-a marcat viețile.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

FierS à Cheval – Compagnie des Quidams
Spectacol de teatru de stradă

Cu un univers vizual, luminos și muzical, prin spectacolul FierS a Cheval compania introduce ciudatul și poezia în viața de zi cu zi și, cu ajutorul costumelor gigantice și metamorfozelor, transformă spațiul public în timpul unui spectacol. Ca într-o invitație la vis, fiecare își poate da frâu liber imaginației și își poate crea propria poveste.
La începutul spectacolului FierS a Cheval, sosesc personaje curioase, prețioase și excentrice. Ele se plimbă, ne întâlnesc și, dintr-o dată, se transformă în cai de fildeș impunători, ușori și flamboianți. Aceste ființe extraordinare ne poartă într-o cavalcadă magică, sclipitoare și muzicală.
Un bărbat tandru, atât povestitor, cât și jucător, li se alătură și îi conduce într-o serie de scene coregrafice. Un vals, un tango, o furtună, un carusel… Imaginile create trezesc emoție, libertate și surpriză cu ajutorul mișcărilor, dansurilor și energiei, însoțite de muzică, uneori moale, alteori festivă.
Apoi visul se termină, caii fantastici pleacă, dând loc personajelor ciudate de la început, fericiți că au putut, pe parcursul unei povești, să ne facă să le descoperim alter ego-urile mitologice.

Sâmbătă, 27 august 2022
ora 20.00 – Scenă University Contest

Puzzle – Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu

Un spectacol în care publicul poate decide cum evoluează povestea. O producție despre relații interumane și reguli impuse de societate. Trei povești în care fiecare își are propriul adevăr.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis
Kiritza sau Jocul de-a…

Regie: Gigi Căciuleanu

Scenariu: Gigi Căciuleanu
Coregrafie: Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu-Vladu
Decor: Florilena Popescu Fărcăşanu
Costume: Liliana Cenean
Muzica: Paul Ilea
Lumini: Cristian Șimon

Regia tehnică: Adrian Ionescu, Silviu Negulete

Spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI

Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri“, acum la 200 de ani de la nașterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa cucoană Chirița, personajul care i-a încununat cariera îndelungată de dramaturg? Maestrul Gigi Căciuleanu revine cu o provocare în ritmuri dans-teatrale: „Kiritza sau Jocul de-a…“
Jocul de-a… Amorul?… Diva?… Cuceritul?… Cântatul? Imaginație ‒ musai să fie! ‒ ca să intrați în jocul propus de regizorul-coregraf, să savurați textele lui Alecsandri traduse în vorbă mișcată și vorbă cântată, să descâlciți ițele întortocheate ale intrigilor Kiritzoaiei, ajunsă fermecătoare divă de operă.

 

ora 22.30 – Scenă Parcul Arheologic

TRUPA AICI-
Dawn way – Trupa AICI
De: Oleg Bogaev

Regia artistică: Tiberiu Roșu
Coregrafia: Ravdan Geta-Violeta Răvdan
Scenografia: Maria Țăpușă

 

S-a întâmplat, deseori, să ni se ceară ajutor în anumite momente critice din viață și să răspundem cu indiferență sau chiar noi să fim cei care cerem ajutor și să fim lăsați în voia sorții? Ce ne facem atunci când chiar un înger ne cere ajutorul și are nevoie de grija noastră după ce noi înșine l-am rănit?

Dawn way este o parabolă și oferă prilej la meditație pentru fiecare dintre noi. E un spectacol care, tragi-comic, pune întrebări despre cât de (ne)umani suntem, despre cât de prinși trăim între compasiune și indiferență, despre câtă lumină și cât întuneric este în noi… E despre un pact între Diavol si Dumnezeu.

 

 

ora 20.00 – Scenă Parcul Arheologic

Valsul hazardului – Teatrul CoquetteI

După: Victor Haim
Distribuția: Fata – Ruxandra Balasu, Îngerul: Mihai Capatina
Regia: Ingrid Bonta
Scenografie: Daniel Divrician

Cecile face un accident cu mașina dupa ce a încercat să-și omoare iubitul. După aceasta întâmplare extremă, se naște o relație ciudată cu un personaj și mai ciudat. Devin, pe rând, prieteni, dușmani, iubiți, confidenți de încredere, sprijin și demoni unul pentru celălalt. Dar, ca în orice poveste bună, lucrurile nu sunt ceea ce par, iar adevăratul scop al întâlnirii dintre cei doi rămâne de descoperit.

Spectacolul încearcă să-i reamintească spectatorului de existență continuă a comicului în orice situație tragică, să il provoace să reflecteze și asupra dualității deciziilor sale.
Duminică, 28 august 2022

ora 18.30 – Scenă Parcul Arheologic

Biloxi Blues – Trupa CHAPLIN

De: Neil Simon
Regia:Alexandru Matei

Biloxi Blues este unul dintre cele mai răsunătoare succese de public de pe Broadway, iar autorul său, Neil Simon, cel mai jucat şi mai premiat dramaturg american contemporan. Un text comic şi amar în acelaşi timp, o poveste despre maturizare, armată, dragoste, sexualitate, despre viaţă, cu constrângerile şi prejudecăţile ei. Un spectacol proaspăt şi captivant, jucat la intensitatea vârstei tinerelor personaje.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

Mălăele Special

De: Neil Simon
Regia:Alexandru Matei
Actorul Bogdan Mălăele, față în față cu tatăl său, Horațiu, într-o seară cu multe glume, monologuri, poezie și muzică.
Un duel al eleganței, inteligenței și umorului, care va provoca hohote de râs, dar și momente de reflecție.
Spectacolul beneficiază de participarea cântărețului basarabean Radu Captari.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Fetița soldat – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași
Spectacolul pune sub lupă valul fragil care desparte tărâmurile pe care ființa umană le străbate de-a lungul vieții: copilăria (perioada în care orice emoție și traumă devine o cărămidă în dezvoltarea omului matur de mai încolo), maturitatea (fetița de pe vremuri ajunge să-și îndeplinească visul) și bătrânețea (momentul concluziilor și, mai ales, al dăruirii către ceilalți, căci bunica ajunsă la capătul liniei devine modelul și îngerul păzitor al fetiței aflate la început de drum). Astfel, putem vorbi despre un ciclu al vieții, despre cum moștenirea cea mai valoroasă poate fi doar spirituală, bătrânii având “super-puterea” de a planta propriile semințe în ceilalți. Fiecare persoană care și-a pus vreodată întrebarea „Ce? și Cine stă, de fapt, în spatele acțiunilor mele?” este nevoită să-l vadă.  

 

 

ora 20.30 – Scenă Parcul Arheologic

Șase lecții de dans în șase săptămâni – Teatrul de Artă București

De Richard Alfieri
Traducere, regie și costumele: Lavinia Jemna Oltenau
Scenografia: Romulus Boicu
Coregrafia: Mihai Petre
Distribuție: Victoria Cociaș, George Constantinescu
Muzica: selecție realizată de Lavinia Jemna Oltenau
Spectacol realizat cu sprijinul Academiei de Dans Mihai Petre
Lily Harrison, văduva unui preot baptist, își angajează un profesor de dans la domiciliu, pe italianul Michael Minetti. Și povestea începe. Între Lily şi Michael sar scântei de la prima întâlnire. Se mint și se ironizează reciproc dar, de-a lungul celor şase săptămâni, în timpul lecțiilor de dans, amândoi, cu mult umor, temperament şi sensibilitate, ajung să se cunoască, să se respecte şi să-şi îmbogăţească viaţa cu o mare şi frumoasă prietenie.  
Luni, 29 august 2022

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Avioane de hârtie – Trupa Atelierul de teatru Botoșani
De: Ekise Wilk
Regia:Lenuis MoraruO școala, un teren de baschet și măști ale fericirii care ascund decolări de hârtie. Privit de sus, orașul e minuscul, iar oamenii nu se văd deloc, ca și cum n-ar fi. Ai crescut destul de mult ca să te trezești brusc cu ceea ce îți doreai din toată inima doar ca să clipești după ce îți dispare totul. Decolezi de fiecare dată cu un avion de hârtie și aterizezi în sufletul tău, același loc sumbru în care nu primești pe nimeni. Nu ai timp de măsurat norocul pe care, oricum, ți-l face altcineva, așa că pui pe masă tot ce ai și nu te mai uiți înapoi decât cu coada ochiului. Hipnotizat ca la păcănele, speri că următorul joc e cel câștigător, dar poate fi și cel final.

 

ora 19.00 – Scenă University Contest

Hamlet – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași
„Un om poate pescui cu un vierme care a mâncat dintr-un rege și poate mânca apoi din peștele care s-a hrănit cu acel vierme.”

Hamlet, o lume care îmbrățișează fragilitatea firii omenești și transparența acesteia într-un Elsinore ce pare că se mărește de la zi la zi. Cât de mare este un om într-o lume mică? Viață. Taină. Hamlet. Putem spune „vorbe, vorbe, vorbe..”

 

ora 20.30 – Scenă University Contest

Stele în lumina dimineții – Universitatea din Piteşti
Spectacolul prezintă emoții puternice, de la agonie la extaz, de la povești de viață tragice, în care tinerele sunt abandonate de familie, abuzate, lovite, se mai confruntă și cu iubirea imposibilă, cu trădarea, moartea, până la dispute social-politice care impun modele comportamentale, etichete sociale, în spatele cărora se află ipocrizia purtării naționale.

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

PAM PAM – Teatrul de Artă București
Regie: Bogdan Hușanu
One-man-show după pamfletele lui Constantin Tănase
Distribuție: George Constantinescu
Teatru vechi pentru timpuri noi. O comedie scrisă acum 80 de ani, despre România de-atunci şi de-acum. Surprinzător, aceeaşi. Spectacolul este un veritabil stand-up comedy despre societatea de astăzi.  
Marți, 30 august 2022

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Semne de bună purtare – Trupa ACTING UP București
De: Rajiv Joseph
Coordonatori: George Lepadatu,Diana Manaila

Doug și Kayleen se cunosc pentru prima dată la vârsta de 8 ani. Timp de treizeci de ani vor încerca să rămână împreună, vor încerca să se iubească, dar își vor face mereu rău unul altuia. Relația dintre ei devine „câmpul de joacă“ de unde amândoi vor ieși răniți.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Romeo şi Julieta – Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti
O poveste în care dragostea inconștientă dezlănțuie violența, iar intențiile bune pricinuiesc consecințe tragice. O poveste veche și totuși nouă, în această punere de scenă “fresh”.

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

Ludwig Van Bethy – Breasla Actorilor 
Regie și adaptare: Andrei Adam
Distribuție: Teodora Colț, Robert Poiană, Massimiliano Nugnes
Unde începe şi unde se termină familia? Unde începe şi unde se termină dorinţa de a avea un copil? Cât înseamnă dorinţa şi cât înseamnă ego? Întrebările acestea dau naştere unei poveşti care, la rândul ei, dă naştere unor alte întrebări. Spectacolul LUDWIG VAN BETHY înseamnă alăturarea unor principii psihologice în sfera unor oameni cu anumite trăiri, traume şi bagaje, fiecare cu imaginea sa distinctă despre copilărie şi familie. Lumea, după cum ştim cu toţii este o perspectivă a adultului, însă spectacolul apasă şi pe perspectiva copilului. Avem copii pentru că ne dorim să construim alături de ei sau ei sunt produsul unei construcţii individuale? Alte întrebări asupra cărora se apleacă povestea unei piese care nu şi-a propus doar urmărirea unui fir epic a personajelor!
Miercuri, 31 august 2022

ora 17.00 – Scenă Parcul Arheologic

Puterea dragostei – Trupa ȘTEFAN IORDACHE
De Ioan Băieșu
Coordonator: Ramona Iacov

Cum reacționează o mamă, când fata ei vine acasă și o anunță că se mărită cu un necunoscut? „Puterea Dragostei“ este un foarte bun eseu comic, pe o tematică periculoasă, o capcană a tinereții, în care se pot regăsi foarte multe tinere, în speranța găsirii unui Făt-Frumos, în cazul nostru un tânăr cu un comportament bizar.

 

 

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Deșteptarea primăverii – Trupa TRANSPARENCY Bacău

De: Frank Wedekind
Regia:Tinu Ingrid
„Desteptarea primăverii“ există în lumea dramaturgică ca un joc absurd al copilăriei, în care adolescenții, copii la începutul pubertății, perioada cea mai tumultoasă a vieții, sunt fortați de conjunctură și de lipsa unei busole morale stabilite de părinți, să cedeze impulsurilor celor mai primordiale, să comită fapte din cele mai neimaginabile și, în cele din urmă, să fie aruncați înapoi în lumea copilăriei lor, nevoiți să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Tragedia vârstei poate fi corect exprimată doar prin misticitatea textului, care atinge note emoționale ce nu pot fi relatate printr-un simplu realism al copilăriei.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest  

Tot ce se dă – Universitatea de Vest Timişoara

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

Durata medie de viață a mașinilor de spălat – Teatrul de Buzunar
Producător: Isabela Oancea
Regie: George Constantinescu
Distribuție: Isabela Oancea, Valentin Terente, Bianca Totolici/Elena Ariadna Șeulean
Adaptare: text de Elise Wilk

Durata medie de viață a mașinilor de spălat este comedia amară a apartamentului-familie post comunist în care mașina de spălat este primul pas spre universul imaculat sperat. Defectarea mașinii de spălat are să aducă rufele murdare, din nou, la spălatul lor la mână, în familie. Este o poveste tragic-comica a dorințelor care, în sfârșit, se îndeplinesc sau nu, sau parțial, dar de fiecare data destinul pare să râdă de doritori.

Joi, 1 septembrie 2022

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Zbor – Trupa AMPRENTE Brașov

De: Ken Kesey
Regia: Anca Maria Băcanu

Monotonia dintr-un spital de psihiatrie pentru tineri este întreruptă de un nou pacient. Acesta înfruntă autoritatea și reușește să câștige simpatia celorlalți pacienți, demonstrând că nebunia e cea mai sinceră înfățișare a realității. Societatea și sistemul îngroapă, nu vindecă.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Sex, drugs, rock&roll – Universitatea “Hyperion” Bucureşti
O poveste neromanțată a unui rocker între două vârste, care ajunge din director de casă de discuri un om al străzii. Un spectacol despre glorie și decădere, în care râzi și plângi în același timp.

 

 

ora 21.00 – Scenă Parcul Arheologic

Eine Kleine Nachtmusik – Unteatru
Un spectacol de Gigi Căciuleanu
Muzica: W.A. Mozart
Texte: Gigi Căciuleanu
şi un fragment de scenariu original de Comedia Dell’Arte, aparţinând lui W.A. Mozart
Scenografia: Vladimir Turturica
Light Design: Dragoș Mărgineanu
Cu: Lari Giorgescu
O coproducţie: Unteatru, Artproduction Foundation & GIGI CĂCIULEANU Romania Dance Company
„…Mozart pe drum de seară…
EINE KLEINE NACHTMUSIK este o metaforă a «singurătăţii creatorului de cursă lungă».
Cea a unui solitar Om-Artist, Artist=Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist…
Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând…
Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei Eine kleine Nachtmusik nu e (numai) Mozart, Amadeus sau Wolfgang…
E o metaforă“ – Gigi Căciuleanu

 

 

ora 23.30 – Scenă Parcul Arheologic

El Muro – Trupa VICTORY OF ART București
De: Paul Cimpoieru
Regia:Paul Cimpoieru
Coordonator: Julieta Georoiu

Ziduri, bariere, piedici dintre noi, dintre oameni, dintre semeni, dintre generații, dintre popoare. Un spectacol de teatru-dans creat cu o generație fresh, ca un strigăt către sufletul lumii. Un spectacol actual, și totodată, atemporal, cu o forță asemănătoare tăcerii care sparge pereții și dărâmă zidurile!

Vineri, 2 septembrie 2022

ora 22.30 – Scenă Workshopuri – Parcul Arheologic

Rosmersholm – Performance Delivery Teatrul Independenților Profesioniști & Let It Go Acting Studio

După: Henrik Ibsen
Cu: Carmen Ionescu, Raul Păcurar, Tamara Roman, Iulia Dinu, Dorin Enache, Paula Trifu, Georgiana Cotoi, Șerban Ghilvaci, Jawad Mohammad, Cristina Casian, Sergiu Smerea, Dan Boldea, Iana Oprișa, Dani Ionescu, Alexandru Nagy

La Rosmersholm, nu trebuie să te mai temi de moarte. Ci, mai degrabă, de cădere.
Tu? Ai curajul să sari?

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Harap Alb, poveste de cartier – Trupa AICI
Scenariu și dramatizare: Sabina Bălan, după basmul lui Ion Creangă
Regia artistică: Tiberiu Roșu
Coregrafia: Geta Răvdan Huncanu
Alex, numit și Prințul, se confruntă cu probleme reale specifice oricărui adolescent în această etapă a vieții lui. Cea mai importantă sarcină este căutarea propriei identități, o călătorie aventuroasă în care este însoțit de prietenii lui de cartier, care sunt în stare să se sacrifice oricând pentru prietenul lor. Este acel moment din viața oricărui tânăr care este nehotărât, nesigur pentru alegerile pe care trebuie să le facă în viață. Chiar dacă este pus de familie să moștenească firma unchiului său, acesta, într-un final, va alege cu inima, considerând că este drept să facă în viață ceea ce îi place, el fiind, de altfel, un artist prin firea lui.
Spectacolul este un pamflet la adresa basmului clasic „Harap alb“ al lui Ion Creangă, o satiră plină de umor, de energie, dezvoltându-se ca un spectacol de grup ce se sprijină pe foarte multă muzică și mișcare.

 

 

ora 20.00 – Scenă University Contest

Cabaretul cuvintelor – Universitatea de Arte din Târgu Mureş
Un spectacol care spune câte ceva despre ce se poate întâmpla în mintea și în sufletul nostru atunci când ne lăsăm “trăiți” de cuvinte. Un spectacol în care emoția și râsul alternează elegant.  

 

 

21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

Cânticele vesele
După: Vasile Alecsandri
Cu: Maia Morgenstern & Marius Bodochi
Umor, inteligenţă, sugestii fine şi mult amuzament: Maia Morgenstern şi Marius Bodochi într-un regal actoricesc de mare clasă.Vasile Alecsandri, un spirit boem şi elegant, una dintre cele mai pregnante personalităţi româneşti este celebrat de cei doi imenşi actori într-o interpretare personală a celebrelor „cânticele vesele”.

 

 

 

ora 21.30 – Scenă Parcul Arheologic

CTRL+Z – Teatrul Apropo
Regie: Ana Maria Țîrlea
Distribuție: El – Dan Boldea, Ea – Alexandra Bob,
Scenografie: Ana-Maria Obogeanu
CTRL+Z nu este un răspuns. Nu este o concluzie și nicio lecție de viață. Este o mare întrebare cu privire la omul zilelor noastre. Ne naștem din dorința părinților noștri, creștem sub îndrumarea lor atentă, suntem pe rând copii, elevi, studenți, angajați, prietenii cuiva și dușmanii altcuiva. Însă, ce se întâmplă când cele mai strânse legături se rup? 
Sâmbătă, 3 septembrie 2022

ora 18.00 – Scenă Parcul Arheologic

Fata din curcubeu – Cezara Cristache
De: Lia Bugnar
Regia: Tiberiu Roșu
„Un pumn în stomac care doare cu duioșie“, Fata din curcubeu este un one-woman-show în care o femeie a străzii își spune povestea de viață celor care au inimă să o asculte. O poveste uluitoare și plină de un umor involuntar, dobândit în timp ce practica cea mai veche meserie din lume în Cinematograful Curcubeu. Din când în când își găsește alinare prin cântece menite să o reapropie de familia ei. Sinceritatea și frumusețea poveștilor, împletirea între atitudinea ei comică și tragedia unei vieți care atârnă de un fir de ață și simplitatea cu care își acceptă condiția de ființă efemeră constituie un carusel emoțional din care nu mai există scăpare.

 

ora 19.00 – Scenă Parcul Arheologic

Clona – Trupa 4Teen București
Regia: Liviu Chițu

Un spectacol stil Commedia dell’arte

 

19.30 – Scenă University Contest

Ceva rock şi nişte fete – Universitatea “Ovidius” din Constanţa
O comedie amară despre destinele a cinci femei de vârste și din locuri diferite, legate de un bărbat, un fost macho, aflat în curs de reabilitare, care le-a marcat viețile.

 

ora 21.30 – Scenă Bulevardul Tomis

FierS à Cheval – Compagnie des Quidams
Spectacol de teatru de stradă

Cu un univers vizual, luminos și muzical, prin spectacolul FierS a Cheval compania introduce ciudatul și poezia în viața de zi cu zi și, cu ajutorul costumelor gigantice și metamorfozelor, transformă spațiul public în timpul unui spectacol. Ca într-o invitație la vis, fiecare își poate da frâu liber imaginației și își poate crea propria poveste.
La începutul spectacolului FierS a Cheval, sosesc personaje curioase, prețioase și excentrice. Ele se plimbă, ne întâlnesc și, dintr-o dată, se transformă în cai de fildeș impunători, ușori și flamboianți. Aceste ființe extraordinare ne poartă într-o cavalcadă magică, sclipitoare și muzicală.
Un bărbat tandru, atât povestitor, cât și jucător, li se alătură și îi conduce într-o serie de scene coregrafice. Un vals, un tango, o furtună, un carusel… Imaginile create trezesc emoție, libertate și surpriză cu ajutorul mișcărilor, dansurilor și energiei, însoțite de muzică, uneori moale, alteori festivă.
Apoi visul se termină, caii fantastici pleacă, dând loc personajelor ciudate de la început, fericiți că au putut, pe parcursul unei povești, să ne facă să le descoperim alter ego-urile mitologice.