PROGRAM FITIC 2019

24 octombrie 2019

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“

 

16.00 – Întoarcerea de acasă

De Ștefan Caraman

Regia: Bia Baraboi

Distribuția: Alina Mișoc

Mișcarea scenică: Ralu Buta

Recomandat 14+

Durata: 50 min

ÎNTOARCEREA DE ACASĂ ne vorbeşte despre curajul de a ne povesti în faţa lumii exact aşa cum suntem, în urma întâmplărilor ce şi-au pus amprenta asupra noastră. Un spectacol confesiune ce te poartă prin diferite etape ale vieţii.

 

Teatrul de Stat Constanța

 

18.00 – Și n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți – Improteca

Regia: Andrei Sever Bârzan

Scenografia/costume: Dora Bârzan

Distribuția: Dan Murzea, Delia Riciu, Oana Moșneagu, Ștefan Mihai

Durata: 90 min

Un antibasm comic pentru adulți (16+) în care antagonistul este fantezia, iar eroul este realismul.

Patru actori, cinci tablouri, șase cupluri, dragoste, conflict, sex, manipulare şi limbaj, toate ambalate într-o comedie despre nereuşită, eşec, ratare, dorinţă şi neîmplinire.

20.30 – Libretto Solitudine (Jamais Vu)

Regia: Matei Lucaci-Grunberg

Scenografia/costume: Alexandra Putineanu/Iolanda Mutu Jr.

Distribuția: Mădălina Craiu, Ana Susca, Reka Szasz, Ștefan Huluba, Andrei Cătălin, Kostas Mincu, Sever Bârzan

Durata: 2h 10 min

Un fals cabaret despre singurătate. Șapte actori, 34 de personaje, un text colectiv, o comedie despre lucruri triste povestită în 21 de tablouri.

În esență, Libretto Solitudine este un spectacol colectiv, în care toți ne-am exprimat ideile despre singurătate (paradoxal împreună), uneori cântate, alteori dansate, uneori prin clovnerie, alteori fățiș, fără artificii.

25 octombrie 2019

Tomis Hub

10.00 Ateliere de creație

 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“

 

14.30 – O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții – Trupa Protha

De: Mark Haddon

Adaptare și regie: Cătălin Eduard Sfîrloagă

Distribuție: Crina Isac, Alexandra Ghimpu, Denisa Voicu, Mihaela Rusu, Ștefania Burdușa, Alexandru Stan, George Cristea, Silviu Olaru, Robert Pahoncea, Sebastian Crucianu, Ștefan Drăgan

Durata: 60 min

Christopher este un băiat special de 15 ani cu sindromul Asperger. Christopher nu gândește, el calculează. Misterul uciderii lui Wellington, câinele vecinei sale, reprezintă impulsul de care el are nevoie pentru a-și strânge curajul astfel încât să poată face diferite activități iesite din comun pentru el: de la vorbitul cu vecinii până la a scrie o carte si a pleca la Londra de unul singur. „Când faci pe detectivul trebuie să fii curajos.“ Povestea se complică atunci când tatăl baiatului îi interzice să mai cerceteze și îi ia cartea cu toate notițele și informațiile culese de la vecini

16.30 – Probleme la 17 ani – Trupa Shakespeare

De: Kelly Fremon Craig

Regia: Dorin Eugen Ionescu

Distribuția: Anisia Bandi Turtoi, Yasmina State, Irina Oancea, Dragoș Șerban, Steven Radomir, Dodi Jawad, Alex Figaro

Durata: 50 min

De parcă viața de licean nu era oricum suficient de complicată, totul devine și mai greu de suportat pentru Nadine, după ce Krista, cea mai bună prietenă a ei, se combină cu fratele ei mai mare.

18.30 – Cine credem noi că suntem – Trupa Praf de stele

De: John Hughes

Adaptare dupa filmul The Breakfast Club

Regia: Arina Cojocaru

Distribuția: Mihaela Anghel, Clara Harasim, Ana Sălăgeanu, Catinca Hanțiu, Robert Ioan, Gabrian Gheorghiu

Durata: 45 min

Cinci elevi din categorii sociale diferite trebuie să petreacă o zi de sâmbătă, împreună, în detenție. Au opt ore la dispoziție ca să descopere cine sunt cu adevărat. La finalul zilei, niciunul dintre ei nu va ieși din sală la fel cum a intrat. Câte lucruri pot avea în comun un tocilar, o „prințesă“, un sportiv, o ciudată și o rebelă?\

 

20.00 – Master class liceeni

 

Teatrul de Stat Constanța

 

15.00 – Supermarket – În Culise

De: Theo Herghelegiu

Regia: Cristian Bajora

Coregrafie: Mariana Gavriciuc

Muzica: Eduard Jighirgiu

Distribuția: Mădălina Dima, Grațiela Popa, Dana Roman, Gwendoleen Cepraga, Georgiana Cotoi, Tina Țifescu, Cristina Apostol, Eugen Blănaru, Andrei Șchiopu, Claudiu Popovici, Gabriel Șuică

Spectacolul urmează rețeta succesului din showbusiness-ul occidental: jingle-urile, tema și povestea sunt exact ca în musicalurile americane, însă adaptate pe realitățile românești, marcate de consumul post-comunist abuziv.

18.00- Necăsătoria – Teatrul de Artă

Regia: George Constantinescu

Distribuția: Ariadna Elena Șeulean, Theo Costache

Întrebările sunt simple: Care este legătura dintre iubire și căsătorie? Cât este tradiție/educație și cât este dorință, în decizia unei căsătorii? Cât ajută sau cât încurcă iubirea o căsătorie? Vrem sau trebuie să ne căsătorim?

„Necăsătoria“ este piesa perfectă pentru cei căsătoriți, cei care vor să se căsătorească, cei care nu vor să se căsătorească, cei care s-au gândit să se căsătorească, cei care știu un cuplu căsătorit, cei care știu pe cineva care nu trebuia să se căsătorească și pentru toți ceilalți.

21.00 – O relație deschisă – Teatrul de Artă

De: Dario Fo și Franca Rame

Regia: Ana-Ioana Macaria

Scenografia: Adrian Pitica

Distribuția: Andreea Bibiri, Lucian Pavel

O femeie povestește criza de cuplu prin care a trecut, aducându-și (la propriu) în scenă soțul. După numeroase tentative de sinucidere, din cauza aventurilor lui extraconjugale, femeia acceptă propunerea soțului de a avea O RELAȚIE DESCHISĂ, de a continua să rămână cei mai buni prieteni, căsătoriți fiind, în timp ce au o viață (exclusiv) sexuală în afara căsniciei.

26 octombrie 2019

Tomis Hub

9.30 Ateliere de creație

 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“

 

13.00 – Treapta a noua – Trupa Victory of Art

De: Tom Ziegler

Distribuția: Bianca Marinescu, Timeea Zahariea, Maria Maftei, Anastasia Dade, Andra Anghelache, Alexandra Teodora, Mihaela Penciuc, Andreea Nițu, Crina Dumitrașcu

Durata: 60 min

Treapta a noua este o piesă care pune în discuție importanța responsabilităților în familie. Un umor fin însoțește peste tot drama unei mame care încearcă cu disperare să recucerească dragostea fiicei sale, pe care a părăsit-o în urmă cu șase ani.

15.00 – Exploziv – Trupa Mircea Albulescu

De: Elise Wilk

Regizor: Adrian Piciorea

Distribuție: Maria Dinu, Macrina Sivu, Ana Bucur, Oana Dragnea, Andreea Motoroiu, Iulia Petcu, Iulia Bărbulescu, Bianca Botoacă, Alessia Manasia, Rebecca Pavel, Denisa Sandu, Eugen Munteanu, David Luncă, Andrei Cărăușu, Vladimir Cazan, Octavian Simionescu

Durata: 50 min

Reprezentativ pentru viața oricărui licean, spectacolul „Exploziv“ tratează tema adolescenței prin filtrul societății contemporane care favorizează ascensiunea socială în detrimentul moralității.

Inspirată după celebra dramă grecească, „Bacantele“, spectacolul menține stilul clasic, dar reinventează personajele, transpunându-le într-un context actual. Astfel, acțiunea armonioasă este perturbată de apariția unui personaj intrigant, Denis, ce reușește să evidențieze trăsăturile negative ale fiecărui personaj.

17.00 – Douăzeci – Trupa Acting up

De: Alan Haehnel

Adaptare: Diana Mănăilă

Regizor: George Lepădatu, Diana Mănăilă

Distribuția: Sabrina Cupcea, Mia Ionescu, Beatrice Iosif, David Mandache, Vlad Tudoran, Augustin Kremser, Radu Costea, Alexander Bălan, Sven Răducanu, Ștefan Popescu, Yasmin Petroșanu, Teodor Mihai, Costin Sărățeanu, Daniel Simion, Dragoș Peic, Amir Hashim

Durata: 50 min

De la trauma din clasa a II-a, în care profesoara te-a pus să joci într-un spectacol, până la dorința de a intra într-o trupă de teatru, unde trebuie să îi faci față dicției. Toate acestea au ca scop familiarizarea spectatorului cu problemele ce pot fi întâmpinate în manifestarea unei pasiuni ca teatrul. Într-o serie de exemple hilare, spectacolul dă dovadă că actoria poate fi un lucru periculos și trebuie să fie evitată cu orice preț.

18.30 – Strip-tease – Trupa Aici

După: Slawomir Mrozek

Regia: Iustinian Turcu

Coregrafia: Geta Răvdan Huncanu

Distribuția: Andrei Giurgea, Tiberius Zavelea, Irina Caraula, Oana Sârbu

Închide ochii și gandește-te la cea mai frumoasă zi din viața ta, gândește-te la cea mai importantă persoană, la cele mai splendide momente pe care ai reușit să le trăiești până acum sau la cele care așteaptă să fie trăite, doar închide ochii și gândește-te la toate astea.

După ce te-ai gândit la aceste lucruri, deschide ochii și imaginează-ți că toate cele mai sus enumerate îți sunt răpite pentru totdeauna.

Spectacolul STRIP-TEASE spune povestea a doi oameni aruncați într-un spațiu necunoscut, care încearcă, prin orice mijloace posibile, să scape, fie cu riscul de a-l sacrifica pe celălalt, fie cu riscul de a distruge orice virtute morală și etică.

21.00 – Absinth – U.N.A.T.C. București

De: Magda Fertacz

Regia: Ilinca Anamaria Prisăcariu

Scenografia: Dana Petre

Mișcare scenică: Mariana Gavriciuc

Ilustrație muzicală: The Kryptonite Sparks

Distribuția: Anamaria Feraru, Andreea Şuilea, Vlad Brumaru, Florin Aioane, Alexandra Răduţă, Nicolae Parpală

Durata: 1 h 30 min

Copilul nu are dreptul la replică, nu este ascultat, nu este crezut. Este forțat să ducă o viaţă în care nu crede şi de la care nu mai are nicio aşteptare. Nu i se acordă credit. Nu este întrebat de dorinţe sau dureri. Îşi caută alinarea şi înţelegerea în extreme şi sfârşeşte prin a alege alinarea, înţelegerea şi libertatea supremă – moartea. Dar este moartea cu adevărat o eliberare, atunci când rămân treburi nerezolvate în lumea terestră, concretă?

 

Teatrul de Stat Constanța

 

15.00 – Poveste din patria noastră – Teatrul Arte dell’Anima

Autor şi regizor: Emanuel Pârvu

Distribuția: Bianca Anastasiu, Monica Odagiu, Vlad Brumaru, Vlad Lința, Ciprian Chiricheș

Durata: 1h 45 min

„Teatrul e un mijloc de socializare și de promovare a valorilor. Nu e o ședință cu părinții, nu venim la teatru să mâncăm semințe și să vedem prostii, că pe alea le vedem la orice colț de stradă“ – sunt vorbele cenzorului din piesă. Cu toate că „Arta cere sacrificii”- este o zicală pe care o auzim la tot pasul. Durerea și sacrificiul sunt prezente în viața artiștilor în momentul în care simți că ceea ce faci este singurul motor care te duce mai departe. Dar când scopul este altul, atunci lucrurile pot lua o turnură greșită.

18.00 – Iona – Teatrul Dramaturgilor Români (OFF)

De: Marin Sorescu

Coordonarea scenică: Victor Ioan Frunză

Decor: Vladimir Turturică

Costume: Corina Boboc

Muzica originală: Lucian Maxim

Distribuția: Lari Giorgescu, Adrian Nour, Lucian Maxim

IONA este un spectacol care pune accent pe bogăția interioara a personajului, textul fiind servit și potențat prin muzica special compusă, interpretată live, iar cei doi muzicieni devin și personaje ale poveștii. Gestul și limbajul corporal capătă o importanță cu totul specială în acest cadru. Elementele de decor și recuzită au o valoare simbolică și sunt reduse la strictul necesar tocmai pentru a putea oferi spectatorului o deschidere mai mare către imaginar, profunzime și sens.

Caracterul de „spectacol – concert“ face ca toate acestea să fie posibile.

21.00 – Ursul – Teatrul de Stat Constanța (OFF)

De: Anton Pavlovici Cehov

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Regia: Felix Alexa

Distribuția: Dana Dumitrescu, Marius Bodochi, Marian Adochiței

Un bărbat şi o femeie care au avut experienţe traumatizante cu sexul opus, hotărând, din motive asemănătoare, să trăiască singuri, se întâlnesc, se ciocnesc, aproape până la a se duela cu pistoalele, şi se îndrăgostesc în cel mai ilogic, dar omenesc fel. O bijuterie de piesă, apreciată de publicul de toate vârstele şi de orice condiţie, ideală pentru o primă întâlnire cu teatrul, pentru că poate genera dragoste la prima vedere şi dependenţă pe termen lung.

27 octombrie 2019

Teatrul de Stat Constanța

 

16.30 Coșmarul lui Puck – Trupa Aici (OFF)

Adaptare după „Visul unei nopți de vară“ de William Shakespeare

Regia artistică: Tiberiu Roșu

Coregrafia: Geta Ravdan Huncanu

Puck este un adolescent ca toți adolescenții, în preajma vârstei de 18 ani, un tânăr rebel, cu problemele specifice vârstei, cu neîmpliniri, cu frustrări, însă cu dorința de a se schimba. Fricile și temerile lui sunt conservate într-un coșmar ce precede povestea lui Shakespeare, „Visul unei nopți de vară“. Ca pe o scenă de teatru în teatru și în care tehnicienii de scenă sunt meșteșugarii din piesa lui Shakespeare. Aceștia sunt niște oameni simpli care vor sa facă teatru, cu mai mult sau mai puțin talent, ca prin „căminele culturale“.

 

18.00 Gala de premiere FITIC 2019

 

19.30 Bonsoir monsieur (OFF)

Distribuția: Irina Movilă, Marius Bodochi

„Timpul întâmplării. Iubirile vechi vin uneori peste noi mai viguroase decât în trecut… undeva, în toată aceasta lume, cineva ne e pereche pentru eternitate. Acest text savuros vorbește despre o asemenea întâlnire peste timp, iar protagoniștii ei se supun destinului lor cu sensibilitate și umor“ – Irina Movilă

 

[:]