PROGRAM FITIC 2023

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Spectacole în OFF

Obiceiuri necurate, după Tom Smith – Trupa Aici (premieră)

Coordonare scenică: Tiberiu Roșu

 

Într-o mică mănăstire catolică, niște măicuţe se pregătesc să facă vin, pe care să-l vândă pentru a face rost de bani pentru mănăstire, lucru pe care îl practicau, deja, de câţiva ani şi pe care îl ţineau departe de ochii şi ştiinţa stareţei, ce se împotrivea la tot ce presupunea licoarea diavolului. Sosesc şi nişte ziarişti de investigaţie, Sally şi Paul, ce ajung să se deghizeze pentru a-şi urma planurile şi care îşi au propriile drame.

Ritmul piesei creşte odată cu intriga şi punctul culminant, accentuând senzaţia dramatică a întorsăturilor. Înlănţuirea de situaţii tragi-comice, împinse, uneori, până la limita absurdului, creează o poveste ce dezvăluie latura profund umană a celor care se declară supuşi Bisericii pentru tot restul vieţii, având ca finalitate un mesaj cald si optimist.

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Spectacole în OFF

FIGURANTA, de Andreas Petrescu, cu Tania Popa

Regia: Tania Popa

 

Un text emoționant, care prezintă povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă, a cărei viață se împarte între încercarea disperată de a-și face o carieră în teatru și neîmplinirile din viața personală

„Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu știi niciodată când va exploda, iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur. Dar nu cu violență, ci cu sensibilitate. Cu multă căldură.

«Figuranta» este un text scris special pentru ea. De cum l-a primit s-a aruncat asupra lui ca un om flămând. L-a desfăcut, s-a îmbrăcat cu el, l-a consumat și, apoi, a devenit al ei.

Sunt foarte mulți actori în România. Mulți dintre ei sunt buni. Foarte buni. Tania nu e printre ei. Pentru că Tania este printre cei mai buni. Și aceștia sunt puțini.

Cuvintele mele se aud pe scenă prin gura Taniei Popa și așa devin mai frumoase. Cuvintele mele înseamnă ceva, au viață în ele, datorită ei. Pentru că asta știe ea să facă. Să explodeze viață pe scenă“ – Andreas Petrescu.

Ora 17.00 – Grădina Tomis

Spectacol-lectură

SORA MEA GEAMĂNĂ, de Cristina Tamaș – Act Musique

“Sora mea geamănă”, spectacolul semnat de Cristina Tamaș, regia și ilustrația muzicală Carmen Dominte, cu Oana Dominte și Simona Drăghici, pune spectatorul în fața a trei destine interesante, care ajung, în final, să se intersecteze. Acțiunea se desfășoară în Biroul Notarial de la parterul unui bloc în care cele două surori gemene poposesc uneori, pentru a socializa și a-și depăna amintiri sau a povesti întâmplări cotidiene. Până într-o zi, când are loc o spargere și, din apartamentul lor, dispare o icoană de patrimoniu foarte valoroasă… Piesa este, însă, în același timp, o pledoarie pentru onoare și cinste, pentru toleranță și dragoste.

 

 

Ora 19.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

EU, TU ȘI COPACUL / ȘAH-MAT, de Gabriel Costan – Teatrul Coquette

Coordonarea scenică: Ruxandra Bălășu

Distribuție: Valeria Cristia și Gabriel Costan

 

O poveste de dragoste care se naște întâmplător, pe o bancă în parc.

Într-o frumoasă zi de toamnă, scriitorul Dragoș întâlnește o frumoasă femeie, pe o bancă într-un parc. Întâlnirea se lasă cu scântei de la prima vedere și o neașteptată partidă de șah îi face să se privească altfel. Cu toate astea, viața are alte planuri pentru cei doi.

Ce se poate naște dintr-o asemenea întâlnire? Când crezi că ai prevăzut deja totul, vei avea o nouă surpriză.

 

 

Ora 21.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

FEMEIA CA UN CÂMP DE LUPTĂ, de Matei Vișniec – Unfortunate Thespians, Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române

Regie: Mike Săvuică

Muzică: Andrei Duțu & Andra Brebu

Distribuție: Claudia Vasile, Andra Brebu, Claudiu Dragomir

 

Un mit istoric spune că toate războaiele au pornit pentru femei. Ce se întâmplă în momentul în care obiectul dorinței devine obiectul abuzului? Ce se întâmplă atunci când tacticile militare se folosesc de corpul uman precum un obiect? De câte femei sacrificate este nevoie pentru a opri un ciclu repetitiv pornit încă de la începuturile omenirii?

Textul lui Vișniec ne prezintă contemporanitatea unor teme străbune. Putem oare schimba percepția istorică asupra corpului feminin într-o odă parabolică a divinizării ființelor creatoare de viață, numite femei?

Acest performance experimental ne prezintă gândurile frământate și frânturi din amintirile unei femei trecute printr-o serie de evenimente catastrofale. Acceptarea, dragostea de sine, iertarea sunt doar câteva din temele pe care am dori să le cugetăm împreună. Nu putem schimba istoria, dar putem schimba ce se întâmplă de acum înainte.

 

 

Ora 23.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest

ONE FOR SORROW – Distinkt Company

Adaptare de Diana Mănăilă, după Cordelia Lynn

Regia: George Lepădatu

 

În timpul unui atac terorist, Imogen se alătură unei campanii de ajutor pentru victime. Înainte ca frații ei să fie de acord, Omar ajunge la ușa casei lor, cerând refugiu.

Relația dintre patru frați este pusă la încercare. Principiile lor se vor dovedi false. Din cauza prejudecăților, nimeni nu va mai privi obiectiv situația în care se află.

Ora 19.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

GHINION, după Liviu Rebreanu – Cr5ativi

Cu: Tudor Andrei Ostafie

 

Ghinionul este o comedie neagră, un one-man show piperat, interactiv, care te va trece printr-un carusel de trăiri și emoții.

Mama i-a murit la nașterea sa și de atunci toți din jur l-au învinuit pentru acest deces atât de mult, încât a devenit și el sigur de faptul că și-ar fi omorât mama. De când s-a născut, ghinioanele s-au ținut lanț de el. Pentru a scăpa de gura lumii, acesta fuge de acasă și trăiește prin parcuri. Oricare bancă din parc devine, pentru o seară, casa lui, însă și aici îl urmăresc alte ghinioane…

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

CUM AM DRESAT UN MELC PE SÂNII TĂI, de Matei Vișniec – Inorog Art

Regie: Mona Gavrilaș

Distribuție: Diana Giubernea și Mike Săvuică

Muzică live: Jazzy Jo și Andrei Duțu

 

Este o tragicomedie jucăușă, ce urmărește destinul celor două personaje, El și Ea, Eternul El și eterna Ea, prin povestea lor de dragoste, care este una aparte, dar totuși foarte cunoscută nouă.

Spectacolul este o abordare inedită a relațiilor umane, o redescoperire a sufletului uman, care ne va bucura imens.

Nu lipsesc romantismul, poezia, viul, adevărul universal, visul și visarea ocupând un loc extrem de important. Devenim, parcă, mai puternici și mai curajoși daca avem puterea de a visa, și asta a făcut și Matei Vișniec cu acest text remarcabil.

Dublul apare în fiecare dintre noi, în corpul și mintea noastră, fiind cel puțin încă o persoană, care este, de fapt, în visele noastre. Astfel, creionăm o altă lume, poate mai frumoasă, poate mai armonioasă, poate mai bună, o lume în care suntem liberi și fericiți, în care suntem așa cum ne-a făcut universul.

 

 

Ora 22.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru-dans / Blue Theatre Independence

SIN / SEEN, de Andrei Tcaciuc și Gabriel Scalschi

Distribuție: Andrei Tcaciuc și Gabriel Scalschi

Light design: Andrei Emilian

 

Sin/Seen este un spectacol de dans contemporan și artă performativă pus în scenă de Gabriel Scalschi și Andrei Tcaciuc despre armonizarea corpului uman și transparența acestuia în fața unui postuman transfigurat cultural, un experiment artistic necesar pentru a surescita atenția și pentru a interoga, o dată în plus, asupra dilemei privind locul fiecăruia în comunitate și poziționarea individului în raport cu arta.

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest

IMPROVIZAȚIE LA ALMA, de Eugen Ionesco – Trupa 4TEEN

Regie: Liviu Chițu

 

Spectacolul este o parabolă, încă actuală, despre societatea care dorește reprimarea creativității și a unicității. Este un semnal de alarmă pentru noi toți, indiferent de drumul profesional ales, spre a căuta mereu adevărul, luciditatea și a nu ne lăsa influențați de lumea răuvoitoare.

 

 

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

ALBINA DIN CAPUL MEU, de Roland Schimmelpfe – Trupa Acting up

Regie: David Mandache

Coregrafie: Mia Ionescu și David Mandache

Scenografie: Yasmin Petroșanu

 

Te refugiezi în imaginația ta, încercând să evadezi din realitate. La școală colegii se iau de tine, iar părinții tăi nu mai au grijă de tine. Ești pe cont propriu. În dimineața asta totul este diferit. Frumos. Confortabil. Soarele strălucește. Îți dai seama că poți să zbori ca o albină. Zbori din camera ta și, deodată, ești pe o floare. Totul e minunat. Însă, totul se schimbă brusc. Urmează nivelul 2. Trebuie să ajungi la școală. Te îmbraci și iei micul-dejun în grabă. Ai tăi urlă la tine. Alergi spre ușă. Ieși din casă. Ești la școală. Ai trecut la nivelul 3. Toată viața ta e doar un joc? Și dacă este, ce vei câștiga în final?

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

BACALAUREAT, adaptare după Dumitru Solomon – Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte

Coordonare scenică: Ramona Iacov

 

Suntem în pragul examenului de bacalaureat, iar președintele comisiei, profesorul Cantemir, a dispărut fără urmă. Însărcinați cu cercetarea acestui caz misterios, Teo, o tânără procuroare stagiară, și Fifi, un anchetator specializat în infracțiuni minore, descoperă o lume guvernată de corupție, în care obținerea unei diplome pe căi cinstite nu este nimic altceva decât o Fata Morgana. O satiră a mediocrității, spectacolul este o comedie polițistă, cu savuroase trimiteri la anii ’70.

Ora 18.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

OAMENI DE PIATRĂ, de Carmen Dominte – Trupa Ștefan Iordache

Coordonator: Ramona Iacov și Mike Săvuică

 

„Oameni de piatră“ relatează povestea fragilă a unui băiat (Edi), în câteva ipostaze ale vieții lui. De la copilul inocent la adolescentul rebel, iar mai târziu, la tânărul responsabil. Un spectacol despre frământările vieții, un spectacol despre Oameni.

 

 

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

RECVIEM PENTRU UN IEPURAȘ, de Mihai Ignat – Trupa Atelierul de teatru

Coordonare scenică: Lenuș Moraru și Gelu Rîșcă

 

Există multe tipuri de iubire, incontestabil, ea arată diferit pentru fiecare. Pentru unii arată ca un iepuraș, pentru alții e îmbrăcată în „Supreme“, iar pentru unii, e roșie. Doar un lucru e cert: iubirea adolescentină e cea mai complicată. „Recviem pentru un iepuraș“ este spectacolul relațiilor și puterii dintre prieteni și în familie, atinse de un simplu calcul financiar. Până unde ne pot împinge aceste probleme? Cât costă iubirea pentru un adolescent? Care este limita dintre iubire și manipulare? În octombrie 2008, o știre începea astfel: „Un elev de 15 ani din (n-are importanță) a decis să angajeze un ucigaș pentru a scăpa de părinți“. Este sau nu vinovat un părinte al cărui copil ajunge sa-i dorească moartea?

 

 

Ora 21.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

BOLD, de Iulia Mirică, Paula Rusu, Maria Drăgoi – Teatrul #Bebold

Scenografie, video și lighting design: Miruna Croitoru

Muzica: Adrian Piciorea și Robert Găgeată

Coregrafie: Andreea Toma

Distribuție: Andreea Moustache, Emanuel Varga

 

BOLD este un musical educațional construit după metoda teatrului devised (colaborativ), dedicat adolescenților. Spectacolul își propune să transpună în scenă situații din viața tinerilor și trăirile lor interioare, prin intermediul a șase perspective și situații diferite, presărate cu umor și momente muzicale. La finalul reprezentației, vor avea loc discuții libere ghidate de actorii Andreea Moustache și Emanuel Varga, la care publicul este invitat sa dezbată diverse problematici specifice adolescenței, într-un spațiu sigur și creativ.

 

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

UN CUPLU CIUDAT, adaptare după Neil Simon – Trupa Transparency

Regia: Andi Andruică

 

,,Un cuplu ciudat“ reprezintă îmbinarea perfectă între haos și ordine, între prietenie și înstrăinare, între iubirea de sine și respectul purtat celor din jur. Este o atentă analiză a spiritului feminin și a sentimentelor contradictorii conturate adânc în sufletul personajelor, personaje ce se află în miezul celor mai ciudate situații. Ele se confruntă cu aparenta dramă a problemelor ,,conjugale“, trecând repede de la disperare la relaxare, de la iubire la ură, de la singurătate la solitaritate.

 

 

Ora 19.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

POTENȚIAL COMIC, adaptare după Alan Ayckbourne – Trupa Cuadro

Regie: Adrian Ionescu și Kiki Simion

Scenografie: Alexandra Oiște

 

„Potențial comic“ este un spectacol plasat într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care actorii din programele de televiziune sunt înlocuiți cu actoizi. Procesul creativ este eliminat, în detrimentul încasărilor și al ratingului, iar serialele sunt realizate acum doar prin câteva comenzi. Adam, un tânăr scriitor aspirant și fan al cândva cunoscutului regizor Chandler Tate (Chance), o întâlnește pe Jacie pe platoul de înregistrare al unei telenovele. Jacie nu este ca orice actoid, motiv pentru care Adam își dorește să-i valorifice potențialul cu orice preț.

Nu în ultimul rând, „Potențial comic“ este o comedie romantică despre condiția artistului, indiferent de vremurile pe care le trăim, despre dragoste, umor și legătura care se formează între acestea.

 

 

Ora 21.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

SHYLOCK, adaptare dupa William Shakespeare – Trupa Umbre

Regie: Alexandru Matei

Coregrafie: Lavinia Oprea

 

„Shylock“ prezintă un tablou tragic cu accente comice, abordând un conflict vechi de aproape două mii de ani: creștin contra evreu, dar raportat la problemele lumii contemporane, oferindu-i, astfel, accesibilitate și dinamism. Mesajul spectacolului are o forță moralizatoare, care străbate timpurile, aceea că oamenii au dreptul de a fi tratați egali, indiferent de rasă, limbă sau religie.

 

 

Ora 23.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

AUTO PSY & CO, adaptare după Gérald Gruhn – Asociația Culturală Philogen

Regia: Ofelia Popii

Cu: Oana Brânzan

 

„Găsește un copil nevinovat, ține-l departe de orice valoare morală sau etică, rupe-i în două nevoia de iubire, apoi dă-i drumul în viață, după ce a cunoscut singurătatea, și o să ai parte de cel mai comun caz de supraviețuire, într-o lume ce te formează după chipul și asemănarea ei… Un text ce te face să te întrebi ce înseamnă să fii puternic și sparge clișeele despre psihopați. Interpretarea Oanei te răvășește și te înduioșează, râzi, în timp ce îți ștergi lacrima cu jenă“ – Ofelia Popii.

 

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ, după Teodor Mazilu – Trupa Între Acte

Regie: Alexandra Năfureanu

 

Într-o societate aspațială și atemporală, două cupluri contrastante se confruntă cu majore nepotriviri de caracter și orgolioase conflicte de interese: Gogu (un bandit fără principii) și Clementina (tipul femeii iubitoare și ușor de manipulat), iar pe de altă parte, Emilian (inspector financiar, un adevărat „șoarece de birou“) și Ortansa (vicleană, seducătoare și prețioasă). Cele două perechi se vor intersecta, dând naștere unor veritabile situații comice.

Piesa insistă pe o satiră despre indivizii dezumanizați, despre diferența dintre ce ar simți să facă și ce îi ghidează normele să facă. Finalul ambiguu și ușor fantastic, oferă un un deznodământ perfect freneziei de până atunci. Mai mult decât o simplă comedie, spectacolul oferă și o lecție importantă publicului: întotdeauna rațiunea deciziilor unui om va fi condiționată de rațiunea deciziilor celor din jur.

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

AMADEUS, de Peter Shaffer – Victory of Art

Regie: Radu Solcanu

Scenografie: Mara Zlătaru

 

Cu toții îi cunoașteți operele, dar oare îi cunoașteți și viața? Oare a fost mereu un compozitor renumit? Însuși inamicul său, Antonio Salieri, vă invită la dezvăluirea celei mai controversate povești intitulată „moartea lui Mozart“… Oare a făcut el asta?

 

 

Ora 23.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

DE(FINIT), de Diana Mănăilă – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“

Regie: Maria Nicolici

Coregrafie: Tamara Găgeanu

 

Spectacolul „De(finit)“ vorbește despre tiparele de comportament ale masculinității toxice, despre trauma transgenerațională care distruge conexiunea cu propria persoană, despre frica față de asumarea propriilor emoții, despre cât de mult pot afecta acțiunile noastre pe cel de lângă noi.

 

 

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

VECINA DE DEASUPRA – cu Natalie Ester și Dragoș Stemate

Producător: Ludus & Logos

Muzica: Bert Kaempfert

 

Paris. Un imobil. Două apartamente învecinate și doi proprietari: Sophie Delassere, recent mutată la noua ei adresă, împlinește 41 de ani de singurătate; Bertrand Lauchaume, cercetător și profesor de istorie antică, la universitate, are doi cârnați planificați pentru cină.

O inundație neprevăzută le dă planurile peste cap și îi obligă să se descopere. Bertrand se arată teribil de indignat din cauza pagubelor produse de noua lui vecină. Cea de dinainte era ideală, era paralizată.

Lucrurile se complică grav, atunci când imprevizibila Sophie își propune să îl seducă pe nesuferitul dispus să o reclame.

„Este o poveste pe care o asemăn unei bomboane fine de ciocolată, pe care o savurezi fascinat, ca pe o plăcere vinovată. Sophie Delassere și Bertrand Lachaume sunt două personaje de care te vei îndrăgosti iremediabil, pentru că farmecul și umorul lor ating excelența“, subliniază actrița Natalie Ester.

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ, de Wiliam Shakespeare – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“

Regie: Mihaela Sîrbu

 

Într-o noapte din miezul verii, în piesa lui Shakespeare, patru tineri se aventurează într-o pădure, pentru a-şi salva sau găsi dragostea adevărată. Drumurile lor se intersectează cu cele ale zânelor conduse de Titania şi Oberon, un cuplu în a cărui ceartă va fi atras şi Fundulea, vedeta unui grup de actori amatori, care repetă o piesă de teatru pe unde apucă.

În versiunea noastră, misterioasa noapte se lasă chiar peste noi, în contemporaneitate, în Hotelul Atena, unde Tezeu urmează a se căsători cu Hipolita. Dar când spiritele nopţii pun stăpânire pe acest spaţiu, DJ-ul Puck orchestrează o serie întreagă de încurcături, ce se vor destrăma abia în orele dimineţii, atunci când toate lucrurile vor reveni în făgaşul lor firesc. După cum spune tot Shakespeare, totul e bine când se termină cu bine şi aşa sperăm să fie: anume în hohotele – de râs! – stârnite de spectacolul angajaţilor lui Tezeu.

 

 

Ora 23.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

CELE RĂMASE – Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte

Regie: Ofelia Popii

Asistenți regie: Alexandru Malaicu, Andrei Gîlcescu

 

„Cele rămase“ este o adaptare după textele „Troienele“ și “Hecuba“, de Euripide. Acest spectacol urmărește povestea femeilor rămase în viață în urma războiului troian. „Cele rămase“ sunt ultimele femei, ultimele care pier suficient de târziu, încât moartea să li se pară o variantă de preferat vieții. Ele pot fi ultimele femei troiene, ultimele femei dintr-o regiune bombardată din Siria, ultimele femei din Ucraina, ultimele femei de pe Pământ.

 

Ora 21.00 – Grădina Tomis

GALA DE PREMIERE

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Concert

DL GOE ÎN GRĂDINĂ

 

După decenii de captivitate între coperţile de carte, personajul lui Caragiale a crescut, a făcut o nebunie şi a sărit din nuvelă în Bucureştiul lui 2018, fix la o casă de marcat dintr-un Mega Image. Aşa ar putea începe povestea trupei Dl Goe. Adevărul e că realitatea nu e foarte departe.

Formația s-a lansat în Micul Paris, în 2017, iar în toamna anului 2018 au lansat primul album – „Tineri, sâmbătă, duminică“, iar anul acesta, „Fata Morgana“.

Dl Goe cântă despre povești cu oameni frumoși, despre dragostea și dilemele lor, despre tot ce nouă nu ne e străin, aducând în fața publicului o fuziune de pop, rock, blues şi gipsy-jazz.

Vineri, 25 august 2023

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Spectacole în OFF

Obiceiuri necurate, după Tom Smith – Trupa Aici (premieră)

Coordonare scenică: Tiberiu Roșu

 

Într-o mică mănăstire catolică, niște măicuţe se pregătesc să facă vin, pe care să-l vândă pentru a face rost de bani pentru mănăstire, lucru pe care îl practicau, deja, de câţiva ani şi pe care îl ţineau departe de ochii şi ştiinţa stareţei, ce se împotrivea la tot ce presupunea licoarea diavolului. Sosesc şi nişte ziarişti de investigaţie, Sally şi Paul, ce ajung să se deghizeze pentru a-şi urma planurile şi care îşi au propriile drame.

Ritmul piesei creşte odată cu intriga şi punctul culminant, accentuând senzaţia dramatică a întorsăturilor. Înlănţuirea de situaţii tragi-comice, împinse, uneori, până la limita absurdului, creează o poveste ce dezvăluie latura profund umană a celor care se declară supuşi Bisericii pentru tot restul vieţii, având ca finalitate un mesaj cald si optimist.

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Spectacole în OFF

FIGURANTA, de Andreas Petrescu, cu Tania Popa

Regia: Tania Popa

 

Un text emoționant, care prezintă povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă, a cărei viață se împarte între încercarea disperată de a-și face o carieră în teatru și neîmplinirile din viața personală

„Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu știi niciodată când va exploda, iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur. Dar nu cu violență, ci cu sensibilitate. Cu multă căldură.

«Figuranta» este un text scris special pentru ea. De cum l-a primit s-a aruncat asupra lui ca un om flămând. L-a desfăcut, s-a îmbrăcat cu el, l-a consumat și, apoi, a devenit al ei.

Sunt foarte mulți actori în România. Mulți dintre ei sunt buni. Foarte buni. Tania nu e printre ei. Pentru că Tania este printre cei mai buni. Și aceștia sunt puțini.

Cuvintele mele se aud pe scenă prin gura Taniei Popa și așa devin mai frumoase. Cuvintele mele înseamnă ceva, au viață în ele, datorită ei. Pentru că asta știe ea să facă. Să explodeze viață pe scenă“ – Andreas Petrescu.

Sâmbătă, 26 august 2023

Ora 17.00 – Grădina Tomis

Spectacol-lectură

SORA MEA GEAMĂNĂ, de Cristina Tamaș – Act Musique

“Sora mea geamănă”, spectacolul semnat de Cristina Tamaș, regia și ilustrația muzicală Carmen Dominte, cu Oana Dominte și Simona Drăghici, pune spectatorul în fața a trei destine interesante, care ajung, în final, să se intersecteze. Acțiunea se desfășoară în Biroul Notarial de la parterul unui bloc în care cele două surori gemene poposesc uneori, pentru a socializa și a-și depăna amintiri sau a povesti întâmplări cotidiene. Până într-o zi, când are loc o spargere și, din apartamentul lor, dispare o icoană de patrimoniu foarte valoroasă… Piesa este, însă, în același timp, o pledoarie pentru onoare și cinste, pentru toleranță și dragoste.

 

 

Ora 19.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

EU, TU ȘI COPACUL / ȘAH-MAT, de Gabriel Costan – Teatrul Coquette

Coordonarea scenică: Ruxandra Bălășu

Distribuție: Valeria Cristia și Gabriel Costan

 

O poveste de dragoste care se naște întâmplător, pe o bancă în parc.

Într-o frumoasă zi de toamnă, scriitorul Dragoș întâlnește o frumoasă femeie, pe o bancă într-un parc. Întâlnirea se lasă cu scântei de la prima vedere și o neașteptată partidă de șah îi face să se privească altfel. Cu toate astea, viața are alte planuri pentru cei doi.

Ce se poate naște dintr-o asemenea întâlnire? Când crezi că ai prevăzut deja totul, vei avea o nouă surpriză.

 

 

Ora 21.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

FEMEIA CA UN CÂMP DE LUPTĂ, de Matei Vișniec – Unfortunate Thespians, Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române

Regie: Mike Săvuică

Muzică: Andrei Duțu & Andra Brebu

Distribuție: Claudia Vasile, Andra Brebu, Claudiu Dragomir

 

Un mit istoric spune că toate războaiele au pornit pentru femei. Ce se întâmplă în momentul în care obiectul dorinței devine obiectul abuzului? Ce se întâmplă atunci când tacticile militare se folosesc de corpul uman precum un obiect? De câte femei sacrificate este nevoie pentru a opri un ciclu repetitiv pornit încă de la începuturile omenirii?

Textul lui Vișniec ne prezintă contemporanitatea unor teme străbune. Putem oare schimba percepția istorică asupra corpului feminin într-o odă parabolică a divinizării ființelor creatoare de viață, numite femei?

Acest performance experimental ne prezintă gândurile frământate și frânturi din amintirile unei femei trecute printr-o serie de evenimente catastrofale. Acceptarea, dragostea de sine, iertarea sunt doar câteva din temele pe care am dori să le cugetăm împreună. Nu putem schimba istoria, dar putem schimba ce se întâmplă de acum înainte.

 

 

Ora 23.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest

ONE FOR SORROW – Distinkt Company

Adaptare de Diana Mănăilă, după Cordelia Lynn

Regia: George Lepădatu

 

În timpul unui atac terorist, Imogen se alătură unei campanii de ajutor pentru victime. Înainte ca frații ei să fie de acord, Omar ajunge la ușa casei lor, cerând refugiu.

Relația dintre patru frați este pusă la încercare. Principiile lor se vor dovedi false. Din cauza prejudecăților, nimeni nu va mai privi obiectiv situația în care se află.

Duminică, 27 august 2023

Ora 19.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

GHINION, după Liviu Rebreanu – Cr5ativi

Cu: Tudor Andrei Ostafie

 

Ghinionul este o comedie neagră, un one-man show piperat, interactiv, care te va trece printr-un carusel de trăiri și emoții.

Mama i-a murit la nașterea sa și de atunci toți din jur l-au învinuit pentru acest deces atât de mult, încât a devenit și el sigur de faptul că și-ar fi omorât mama. De când s-a născut, ghinioanele s-au ținut lanț de el. Pentru a scăpa de gura lumii, acesta fuge de acasă și trăiește prin parcuri. Oricare bancă din parc devine, pentru o seară, casa lui, însă și aici îl urmăresc alte ghinioane…

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence

CUM AM DRESAT UN MELC PE SÂNII TĂI, de Matei Vișniec – Inorog Art

Regie: Mona Gavrilaș

Distribuție: Diana Giubernea și Mike Săvuică

Muzică live: Jazzy Jo și Andrei Duțu

 

Este o tragicomedie jucăușă, ce urmărește destinul celor două personaje, El și Ea, Eternul El și eterna Ea, prin povestea lor de dragoste, care este una aparte, dar totuși foarte cunoscută nouă.

Spectacolul este o abordare inedită a relațiilor umane, o redescoperire a sufletului uman, care ne va bucura imens.

Nu lipsesc romantismul, poezia, viul, adevărul universal, visul și visarea ocupând un loc extrem de important. Devenim, parcă, mai puternici și mai curajoși daca avem puterea de a visa, și asta a făcut și Matei Vișniec cu acest text remarcabil.

Dublul apare în fiecare dintre noi, în corpul și mintea noastră, fiind cel puțin încă o persoană, care este, de fapt, în visele noastre. Astfel, creionăm o altă lume, poate mai frumoasă, poate mai armonioasă, poate mai bună, o lume în care suntem liberi și fericiți, în care suntem așa cum ne-a făcut universul.

 

 

Ora 22.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru-dans / Blue Theatre Independence

SIN / SEEN, de Andrei Tcaciuc și Gabriel Scalschi

Distribuție: Andrei Tcaciuc și Gabriel Scalschi

Light design: Andrei Emilian

 

Sin/Seen este un spectacol de dans contemporan și artă performativă pus în scenă de Gabriel Scalschi și Andrei Tcaciuc despre armonizarea corpului uman și transparența acestuia în fața unui postuman transfigurat cultural, un experiment artistic necesar pentru a surescita atenția și pentru a interoga, o dată în plus, asupra dilemei privind locul fiecăruia în comunitate și poziționarea individului în raport cu arta.

Luni, 28 august 2023

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest

IMPROVIZAȚIE LA ALMA, de Eugen Ionesco – Trupa 4TEEN

Regie: Liviu Chițu

 

Spectacolul este o parabolă, încă actuală, despre societatea care dorește reprimarea creativității și a unicității. Este un semnal de alarmă pentru noi toți, indiferent de drumul profesional ales, spre a căuta mereu adevărul, luciditatea și a nu ne lăsa influențați de lumea răuvoitoare.

 

 

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

ALBINA DIN CAPUL MEU, de Roland Schimmelpfe – Trupa Acting up

Regie: David Mandache

Coregrafie: Mia Ionescu și David Mandache

Scenografie: Yasmin Petroșanu

 

Te refugiezi în imaginația ta, încercând să evadezi din realitate. La școală colegii se iau de tine, iar părinții tăi nu mai au grijă de tine. Ești pe cont propriu. În dimineața asta totul este diferit. Frumos. Confortabil. Soarele strălucește. Îți dai seama că poți să zbori ca o albină. Zbori din camera ta și, deodată, ești pe o floare. Totul e minunat. Însă, totul se schimbă brusc. Urmează nivelul 2. Trebuie să ajungi la școală. Te îmbraci și iei micul-dejun în grabă. Ai tăi urlă la tine. Alergi spre ușă. Ieși din casă. Ești la școală. Ai trecut la nivelul 3. Toată viața ta e doar un joc? Și dacă este, ce vei câștiga în final?

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

BACALAUREAT, adaptare după Dumitru Solomon – Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte

Coordonare scenică: Ramona Iacov

 

Suntem în pragul examenului de bacalaureat, iar președintele comisiei, profesorul Cantemir, a dispărut fără urmă. Însărcinați cu cercetarea acestui caz misterios, Teo, o tânără procuroare stagiară, și Fifi, un anchetator specializat în infracțiuni minore, descoperă o lume guvernată de corupție, în care obținerea unei diplome pe căi cinstite nu este nimic altceva decât o Fata Morgana. O satiră a mediocrității, spectacolul este o comedie polițistă, cu savuroase trimiteri la anii ’70.

Marți, 29 august 2023

Ora 18.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

OAMENI DE PIATRĂ, de Carmen Dominte – Trupa Ștefan Iordache

Coordonator: Ramona Iacov și Mike Săvuică

 

„Oameni de piatră“ relatează povestea fragilă a unui băiat (Edi), în câteva ipostaze ale vieții lui. De la copilul inocent la adolescentul rebel, iar mai târziu, la tânărul responsabil. Un spectacol despre frământările vieții, un spectacol despre Oameni.

 

 

Ora 20.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

RECVIEM PENTRU UN IEPURAȘ, de Mihai Ignat – Trupa Atelierul de teatru

Coordonare scenică: Lenuș Moraru și Gelu Rîșcă

 

Există multe tipuri de iubire, incontestabil, ea arată diferit pentru fiecare. Pentru unii arată ca un iepuraș, pentru alții e îmbrăcată în „Supreme“, iar pentru unii, e roșie. Doar un lucru e cert: iubirea adolescentină e cea mai complicată. „Recviem pentru un iepuraș“ este spectacolul relațiilor și puterii dintre prieteni și în familie, atinse de un simplu calcul financiar. Până unde ne pot împinge aceste probleme? Cât costă iubirea pentru un adolescent? Care este limita dintre iubire și manipulare? În octombrie 2008, o știre începea astfel: „Un elev de 15 ani din (n-are importanță) a decis să angajeze un ucigaș pentru a scăpa de părinți“. Este sau nu vinovat un părinte al cărui copil ajunge sa-i dorească moartea?

 

 

Ora 21.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

BOLD, de Iulia Mirică, Paula Rusu, Maria Drăgoi – Teatrul #Bebold

Scenografie, video și lighting design: Miruna Croitoru

Muzica: Adrian Piciorea și Robert Găgeată

Coregrafie: Andreea Toma

Distribuție: Andreea Moustache, Emanuel Varga

 

BOLD este un musical educațional construit după metoda teatrului devised (colaborativ), dedicat adolescenților. Spectacolul își propune să transpună în scenă situații din viața tinerilor și trăirile lor interioare, prin intermediul a șase perspective și situații diferite, presărate cu umor și momente muzicale. La finalul reprezentației, vor avea loc discuții libere ghidate de actorii Andreea Moustache și Emanuel Varga, la care publicul este invitat sa dezbată diverse problematici specifice adolescenței, într-un spațiu sigur și creativ.

 

Miercuri, 30 august 2023

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

UN CUPLU CIUDAT, adaptare după Neil Simon – Trupa Transparency

Regia: Andi Andruică

 

,,Un cuplu ciudat“ reprezintă îmbinarea perfectă între haos și ordine, între prietenie și înstrăinare, între iubirea de sine și respectul purtat celor din jur. Este o atentă analiză a spiritului feminin și a sentimentelor contradictorii conturate adânc în sufletul personajelor, personaje ce se află în miezul celor mai ciudate situații. Ele se confruntă cu aparenta dramă a problemelor ,,conjugale“, trecând repede de la disperare la relaxare, de la iubire la ură, de la singurătate la solitaritate.

 

 

Ora 19.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

POTENȚIAL COMIC, adaptare după Alan Ayckbourne – Trupa Cuadro

Regie: Adrian Ionescu și Kiki Simion

Scenografie: Alexandra Oiște

 

„Potențial comic“ este un spectacol plasat într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care actorii din programele de televiziune sunt înlocuiți cu actoizi. Procesul creativ este eliminat, în detrimentul încasărilor și al ratingului, iar serialele sunt realizate acum doar prin câteva comenzi. Adam, un tânăr scriitor aspirant și fan al cândva cunoscutului regizor Chandler Tate (Chance), o întâlnește pe Jacie pe platoul de înregistrare al unei telenovele. Jacie nu este ca orice actoid, motiv pentru care Adam își dorește să-i valorifice potențialul cu orice preț.

Nu în ultimul rând, „Potențial comic“ este o comedie romantică despre condiția artistului, indiferent de vremurile pe care le trăim, despre dragoste, umor și legătura care se formează între acestea.

 

 

Ora 21.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

SHYLOCK, adaptare dupa William Shakespeare – Trupa Umbre

Regie: Alexandru Matei

Coregrafie: Lavinia Oprea

 

„Shylock“ prezintă un tablou tragic cu accente comice, abordând un conflict vechi de aproape două mii de ani: creștin contra evreu, dar raportat la problemele lumii contemporane, oferindu-i, astfel, accesibilitate și dinamism. Mesajul spectacolului are o forță moralizatoare, care străbate timpurile, aceea că oamenii au dreptul de a fi tratați egali, indiferent de rasă, limbă sau religie.

 

 

Ora 23.30 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

AUTO PSY & CO, adaptare după Gérald Gruhn – Asociația Culturală Philogen

Regia: Ofelia Popii

Cu: Oana Brânzan

 

„Găsește un copil nevinovat, ține-l departe de orice valoare morală sau etică, rupe-i în două nevoia de iubire, apoi dă-i drumul în viață, după ce a cunoscut singurătatea, și o să ai parte de cel mai comun caz de supraviețuire, într-o lume ce te formează după chipul și asemănarea ei… Un text ce te face să te întrebi ce înseamnă să fii puternic și sparge clișeele despre psihopați. Interpretarea Oanei te răvășește și te înduioșează, râzi, în timp ce îți ștergi lacrima cu jenă“ – Ofelia Popii.

 

Joi, 31 august 2023

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ, după Teodor Mazilu – Trupa Între Acte

Regie: Alexandra Năfureanu

 

Într-o societate aspațială și atemporală, două cupluri contrastante se confruntă cu majore nepotriviri de caracter și orgolioase conflicte de interese: Gogu (un bandit fără principii) și Clementina (tipul femeii iubitoare și ușor de manipulat), iar pe de altă parte, Emilian (inspector financiar, un adevărat „șoarece de birou“) și Ortansa (vicleană, seducătoare și prețioasă). Cele două perechi se vor intersecta, dând naștere unor veritabile situații comice.

Piesa insistă pe o satiră despre indivizii dezumanizați, despre diferența dintre ce ar simți să facă și ce îi ghidează normele să facă. Finalul ambiguu și ușor fantastic, oferă un un deznodământ perfect freneziei de până atunci. Mai mult decât o simplă comedie, spectacolul oferă și o lecție importantă publicului: întotdeauna rațiunea deciziilor unui om va fi condiționată de rațiunea deciziilor celor din jur.

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat liceenilor / Seathre High School Contest:

AMADEUS, de Peter Shaffer – Victory of Art

Regie: Radu Solcanu

Scenografie: Mara Zlătaru

 

Cu toții îi cunoașteți operele, dar oare îi cunoașteți și viața? Oare a fost mereu un compozitor renumit? Însuși inamicul său, Antonio Salieri, vă invită la dezvăluirea celei mai controversate povești intitulată „moartea lui Mozart“… Oare a făcut el asta?

 

 

Ora 23.00 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

DE(FINIT), de Diana Mănăilă – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“

Regie: Maria Nicolici

Coregrafie: Tamara Găgeanu

 

Spectacolul „De(finit)“ vorbește despre tiparele de comportament ale masculinității toxice, despre trauma transgenerațională care distruge conexiunea cu propria persoană, despre frica față de asumarea propriilor emoții, despre cât de mult pot afecta acțiunile noastre pe cel de lângă noi.

 

 

Vineri, 1 septembrie 2023

Ora 18.00 – Grădina Tomis

Spectacole de teatru independent / Blue Theatre Independence:

VECINA DE DEASUPRA – cu Natalie Ester și Dragoș Stemate

Producător: Ludus & Logos

Muzica: Bert Kaempfert

 

Paris. Un imobil. Două apartamente învecinate și doi proprietari: Sophie Delassere, recent mutată la noua ei adresă, împlinește 41 de ani de singurătate; Bertrand Lauchaume, cercetător și profesor de istorie antică, la universitate, are doi cârnați planificați pentru cină.

O inundație neprevăzută le dă planurile peste cap și îi obligă să se descopere. Bertrand se arată teribil de indignat din cauza pagubelor produse de noua lui vecină. Cea de dinainte era ideală, era paralizată.

Lucrurile se complică grav, atunci când imprevizibila Sophie își propune să îl seducă pe nesuferitul dispus să o reclame.

„Este o poveste pe care o asemăn unei bomboane fine de ciocolată, pe care o savurezi fascinat, ca pe o plăcere vinovată. Sophie Delassere și Bertrand Lachaume sunt două personaje de care te vei îndrăgosti iremediabil, pentru că farmecul și umorul lor ating excelența“, subliniază actrița Natalie Ester.

 

 

Ora 20.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ, de Wiliam Shakespeare – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“

Regie: Mihaela Sîrbu

 

Într-o noapte din miezul verii, în piesa lui Shakespeare, patru tineri se aventurează într-o pădure, pentru a-şi salva sau găsi dragostea adevărată. Drumurile lor se intersectează cu cele ale zânelor conduse de Titania şi Oberon, un cuplu în a cărui ceartă va fi atras şi Fundulea, vedeta unui grup de actori amatori, care repetă o piesă de teatru pe unde apucă.

În versiunea noastră, misterioasa noapte se lasă chiar peste noi, în contemporaneitate, în Hotelul Atena, unde Tezeu urmează a se căsători cu Hipolita. Dar când spiritele nopţii pun stăpânire pe acest spaţiu, DJ-ul Puck orchestrează o serie întreagă de încurcături, ce se vor destrăma abia în orele dimineţii, atunci când toate lucrurile vor reveni în făgaşul lor firesc. După cum spune tot Shakespeare, totul e bine când se termină cu bine şi aşa sperăm să fie: anume în hohotele – de râs! – stârnite de spectacolul angajaţilor lui Tezeu.

 

 

Ora 23.30 – Grădina Tomis

Concurs de teatru dedicat studenților / Red Theatre Revolution University Contest:

CELE RĂMASE – Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte

Regie: Ofelia Popii

Asistenți regie: Alexandru Malaicu, Andrei Gîlcescu

 

„Cele rămase“ este o adaptare după textele „Troienele“ și “Hecuba“, de Euripide. Acest spectacol urmărește povestea femeilor rămase în viață în urma războiului troian. „Cele rămase“ sunt ultimele femei, ultimele care pier suficient de târziu, încât moartea să li se pară o variantă de preferat vieții. Ele pot fi ultimele femei troiene, ultimele femei dintr-o regiune bombardată din Siria, ultimele femei din Ucraina, ultimele femei de pe Pământ.

 

Sâmbătă, 2 septembrie 2023

Ora 21.00 – Grădina Tomis

GALA DE PREMIERE

 

 

Ora 22.00 – Grădina Tomis

Concert

DL GOE ÎN GRĂDINĂ

 

După decenii de captivitate între coperţile de carte, personajul lui Caragiale a crescut, a făcut o nebunie şi a sărit din nuvelă în Bucureştiul lui 2018, fix la o casă de marcat dintr-un Mega Image. Aşa ar putea începe povestea trupei Dl Goe. Adevărul e că realitatea nu e foarte departe.

Formația s-a lansat în Micul Paris, în 2017, iar în toamna anului 2018 au lansat primul album – „Tineri, sâmbătă, duminică“, iar anul acesta, „Fata Morgana“.

Dl Goe cântă despre povești cu oameni frumoși, despre dragostea și dilemele lor, despre tot ce nouă nu ne e străin, aducând în fața publicului o fuziune de pop, rock, blues şi gipsy-jazz.