Trei

Asociația Artes Iași

  • 6 septembrie 2018
  • Ora 17:30
  • Teatrul de Stat
  • Intrarea libera. Accesul se face in limita locurilor disponibile.

Desprinsă din mitologia Greciei Antice, povestea Clitemnestrei, femeia care și-a ucis bărbatul proaspăt întors din războiul Troian, poate părea, astăzi, anacronică și lipsită de sens. Într-adevăr, de ce l-ar interesa pe omul timpului nostru, pe hipercomplicatul individ al mileniului trei, acea legendă despre o regină ce stă despărțită mai bine de zece ani de soțul ei, Agamemnon, fiindu-i infidelă așa cum și el îi este ei, transformând treptat iubirea în ură și recurgând în final la crimă?
Ei bine, răspunsul stă în elegantul, subtilul și, totodată, puternicul text scris de Marguerite Yourcenar, cea care revitalizează substanța dramatică a legendei, umanizând-o până la demistificare pe protagonistă. Și asta pentru că tragediile antichității pun accentul pe destin și pe zeii potrivnici, nicidecum pe resorturile sufletului uman. Aici autoarea, laureată a premiului Nobel, intervine salvator, redându-ne-o pe Clitemnestra într-o lumină diferită, oferindu-i șansa să se apere în fața unui ipotetic complet de judecată.
Cuvintele personajului au darul să creioneze portretul normalității trăirilor unei femei: ea se supune voinței părinților, ajunge să se îndrăgostească și să i se dedice bărbatului ales de aceștia, îi dăruiește patru copii (Oreste, Electra, Chrisotemis și Ifigenia), îl așteaptă atunci când pleacă spre „un tărâm al Morții”, Troia, preia îndatoririle lui la cârma regatului, cade în păcatul adulterului după ce află că el o înșeală.