A venit iar vara. Căldura ne-a luat pe toți pe sus și ne conduce încet, dar sigur, spre vacanțe, care mai de care mai frumoase, mai exotice, mai relaxante. Inevitabil, malul mării este refugiul unde fugim de căldura dogoritoare a verii toride românești. Briza mării, răcoarea și frumusețea ei, totul ne ajută să facem față valurilor de raze de soare ce parcă topesc însăși natura.
Iată că ajunși la malul mării, în Constanța, să zicem, ne aducem aminte și de dimensiunea culturală a vieții. Căci din moment ce am ales Constanța, este clar că vom da aici peste ruine ale vechii cetăți Tomis, dar, mai ales, vom fi întâmpinați de puternica personalitate a lui Ovidius, poetul dragostei și al tristeții exilului. Mai mult decât atât, Constanța este și un oraș dedicat artei spectacolului. Teatru, operă, balet, muzică – totul se regăsește în frumoasa capitală a Dobrogei.
Și până la urmă, vorba ceea, iarna facem car și vara sanie. Așa că cel mai bine este să ne pregătim de acum pentru venirea toamnei, mai ales dacă facem parte din tagma artiștilor. Pentru că Marea Neagră și Constanța se pregătesc și ele, la rândul lor, să îmbrace, iar, straie de sărbătoare teatrală. Căci între 2 și 9 septembrie, pe malul mării se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța. Ediția trecută a avut un așa mare succes, încât manifestarea aceasta culturală tinde să prindă contur și să se stabilească un precedent pentru o nouă tradiție festivalier-teatrală.
Și în acest an, publicul iubitor de teatru și frumos va avea parte de un regal al spectacolelor de teatru independent, teatru-dans, dar și reprezentații ce vor avea în prim-plan mari nume ale scenei românești. Important, însă, este noul caracter competitiv introdus din această a doua ediție. Căci FITIC propune, din acest an, o nouă secțiune de concurs, dedicată tinerilor actori absolvenți ai Facultăților de Teatru, dar și studenților. În plus, vor mai exista alte două secțiuni – concurs pentru afișe de teatru și cel de dramaturgie contemporană. Iată, deci, câte posibilități de afirmare pentru tinerele și noile talente din domeniul artelor spectacolului.
Așadar, rămâneți la curent cu noutățile FITIC 2017, atât pe Facebook, cât și pe site, dar și pe acest blog, unde veți descoperi nenumărate surprize și articole despre teatrul independent, despre spectacolele selectate și programate și, desigur, despre Ovidius (de la a cărui moarte se comemorează fix 2000 de ani), patronul orașului Constanța și, implicit, al Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2017.
A consemnat Tudor Sicomaș